Nesadegt saulē!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai varētu pilnvērtīgi baudīt sauli, ādai jāuzklāj aizsarglīdzekļi.

«Mēs, ārsti, esam novērojuši, ka ar katru gadu ultravioletais starojums ir intensīvāks – āda ātrāk apdeg un pēc vasaras sezonas tajā vērojami dažādi nevēlami veidojumi. Tāpēc, sākoties vasarai, katram ģimenes loceklim – mammai, tētim, bērnam, vecvecākiem – obligāti ir jābūt saliktam «groziņam» ar saules aizsarglīdzekļiem,» pastāstīja «Kolonnas lāzerklīnikas» fizikālās medicīnas ārste kosmetoloģe Alda Nogobode.

Izvērtē ādas tipu

Pirms t. s. saules līnijas produktu pirkšanas cilvēkam ieteicams rūpīgi izvērtēt, kāda ir viņa āda – vai tā ir bāla un jutīga un ātri apdeg vai normāla un retāk apdeg, vai arī melnīgsnēja un apdeg ļoti reti. No ādas tipa ir atkarīgs, cik lielam jābūt SPF jeb saules aizsardzības faktora skaitlim aizsarglīdzeklī. Ārste teic, ka īpaši jāuzmanās cilvēkiem ar blondiem vai rudiem matiem, vasaras raibumiem, viņu āda apdeg jau pēc pāris saulē pavadītām minūtēm. A. Nogobode šim ādas tipam iesaka izmantot aizsarglīdzekļus, sākot ar SPF 50. «Lai jutīga āda pierastu pie karstās saules, tās īpašniekiem pirmajās sauļošanās dienās jālieto līdzeklis ar augstu SPF. Pēc tam pakāpeniski var pāriet uz mazāku SPF. Tāpēc nevajag bažīties, ka iedeguma nebūs vispār,» uzmundrina A. Nogobode.

Līdzekļus ar augstu aizsardzības faktoru ārste rekomendē klāt arī uz jutīgākajām ķermeņa zonām, ko saule apdedzina pirmās, – vaigiem, pieres, deguna, ausu rajona, kakla un dekoltē. Ķermenim pietiks ar līdzekli, kam mazāks SPF.

Aizsarglīdzekļi noteikti jālieto cilvēkiem, kam uz ādas ir vai ir bijuši pigmenta plankumi. Saules ietekmē ātri vien var uzrasties jauni plankumi, no kuriem nemaz nevar tik viegli atbrīvoties.

Sievietēm, kas ir satraukušās par fotonovecošanos jeb krunciņu veidošanos saules ultravioleto staru ietekmē, A. Nogobode ierosina iegādāties speciālos dienas krēmus vismaz ar SPF 15, ko vasaras laikā lieto ikdienā.

Jāuzklāj vismaz trīs reizes

Bērnu ādas pasargāšanai jāizvēlas tiem speciāli radīti saules aizsardzības produkti. Ja mazulim ir blondi vai rudi mati, tad jāpērk produkts ar visaugstāko SPF. «Bērniem vasarās saules aizsardzības līdzekļi uz ādas jāsmērē obligāti, jo pārsvarā viņi uzturas laukā,» padomu dod kosmetoloģe. Viņa atzīst, ka mātēm bieži jāsastopas ar to, ka bērnam līdzeklis izraisa alerģiju, piemēram, izsitumus. Tomēr plašajā kosmētisko produktu klāstā piemērotu saules aizsarglīdzekli esot iespējams sameklēt jebkuram bērnam. Tikai jāņem vērā, ka tā uzklāšana ir jāatkārto vismaz trīs reizes dienā. «Kaut arī uz krēma uzrakstīts: ūdens noturīgs, bērnam, kas visu dienu pavada pamīšus saulē un ūdenī, uz ādas tas nesaglabāsies,» ārste paskaidro. Atkārtota līdzekļa uzklāšana ir nepieciešama ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Bonuss, nevis kritērijs

«Saules aizsarglīdzekļus ir pareizi klāt pēc dušas no rīta pusstundu pirms iziešanas saulē, lai tie paspēj iedarboties. Vēl labāk, ja iepriekšējā vakarā ķermenim un sejai ir veikts pīlings. Tas ādu attīra no atmirušajām šūnām un palīdz līdzeklim iesūkties,» pamāca A. Nogobode. Vakarā mājās pēc dušas viņa iesaka uzklāt pēcsauļošanās krēmu vai pieniņu. Šie līdzekļi ādu mīkstinās un mitrinās, bet iedegumam piešķirs noturīgumu un skaistu toni. Ja nu gadījumā āda ir pārkarsēta saulē, tad nekavējoties, pirms āda sākusi lobīties, jāuzklāj t. s. glābējkrēmi jeb SOS krēmi.

Ārste mudina cilvēkus meklēt tieši sev atbilstošākās saules līnijas preces – želeju, putas, krēmu, eļļu vai līdzekļus, kas bagātināti ar alvejas ekstraktu vai E vitamīnu. «Papildu vielas produktam ir kā bonuss, piemēram, E vitamīns ir dabiskais antioksidants, kas nomāc saules ultravioletā starojuma kaitīgumu. Alveja atsvaidzina, mitrina un novērš epidermas sausumu. Tomēr jāpatur prātā, ka galvenais kritērijs ir SPF, nevis papildu vielas.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu