/nginx/o/2018/07/15/9148560t1he891.jpg)
Tas, cik veselīgi un pareizi ēdam, kādus pārtikas produktus izvēlamies savā ēdienkartē ikdienā, atkarīgs no katra paša. Veselības centrā «ROS» iespējams veikt organisma diagnostiku, atklāt mikroelementu un vitamīnu sastāvu cilvēka organismā un noteikt dažādu pārtikas produktu ietekmi uz konkrēto cilvēku. «Pēc veiktajiem mērījumiem ar diagrammas palīdzību var parādīt, kuros orgānos trūkst mikroelementu un vitamīnu. Lai stāvokli normalizētu un regulētu, svarīgi ir pareizi ēst,» stāsta veselības centra «ROS» ārsts Igors Šeļegovs, kurš šo metodi praktizē 20 gadus.
Četras produktu grupas
Šāda diagnostiskas metode, kas nosaukta vācu ārsta Reinholda Folla vārdā, atklāj, kuri pārtikas produkti cilvēka veselībai ir neitrāli, ārstnieciski, bremzējoši un bloķējoši. Katrā no šīm četrām grupām ir dots konkrēts, taču diezgan daudzveidīgs produktu saraksts. Jo tas ir plašāks, jo pastāv lielākas izvēles iespējas. «Neitrālos produktus cilvēks var droši izmantot savā uzturā. Ja viņš tos pēc iespējas vairāk izmantos savā uzturā, tad veselība būs ļoti laba – tie nodrošina nepieciešamo vitamīnu daudzumu. Bremzējošo produktu lietošana ir jāierobežo,» uzsver I. Šeļegovs. Ja cilvēka mērķis ir notievēt un nostiprināt veselību, nav ieteicams divus produktus no bremzējošās grupas izmantot vienlaikus vienā dienā. Tos var lietot reizi vai divas nedēļā. Ja cilvēkam ir normāls svars, šāds noteikums nav obligāti jāievēro. «Ārstnieciskie produkti, ja cilvēks ēd veselīgi, un neitrālie produkti ir līdzvērtīgi. Ārstnieciskie produkti ir domāti ļoti gudriem dietologiem, kuri ārstē hroniskas slimības ar diētas terapijas palīdzību. Ja ārstniecisko produktu saraksts ir plašs, tad ar tiem var organizēt atveseļošanās kūri trīs līdz četras nedēļas, kas būs līdzvērtīga vispārējam atveseļošanās kursam. Šādu kūri var veikt divas vai trīs reizes gadā.»
Cīņa ar lieko svaru
Bloķējošo produktu grupā parasti (ņemot vērā individuālos rādījumus) ir nosaukti kūpināti ēdieni, tādi, kas satur konservantus, saldumi, šokolāde un citi. I. Šeļegovs min piemēru, ka kādai pacientei šajā grupā ir minētas pupiņas, skābenes, pat dzērvenes, kuras uzskata par labu vitamīnu avotu. «Bloķējošie produkti ir kaitīgi cilvēka veselībai, patērē mikroelementus un vitamīnus, tāpēc no tiem vajadzētu censties atturēties. Reizi vai divas reizes mēnesī tos var lietot. Tiem, kam ir svara problēmas, jāatceras, ka bloķējošie produkti simtprocentīgi palielina svaru, tāpēc no tiem pilnībā vajadzētu atteikties.» Ja ārsts pacientam liek dzert vitamīnus, tad jāzina, kurus konkrēti, nevis aptiekā nopērk tradicionālos un lieto visa ģimene. «Tā ir liela kļūda. Ja cilvēks pareizi ēd, viņam nevajadzētu rasties vitamīnu trūkumam. Tas var notikt, ja, piemēram, bijusi smaga trauma ar lielu asiņu zudumu, vīrusu saslimšana.«
I. Šeļegovs uzskata, ka veiktā diagnostika – iegūtais produktu saraksts – palīdz izveidot veselīgu ēdienkarti, nostiprināt savu veselību un veiksmīgi cīnīties ar lieko svaru. Tā ir veselīga programma, noteikta pēc dabas, pēc kuras var dzīvot visu mūžu. «Ja cilvēks dzīvo pēc dabas likumiem un lieto pareizu uzturu, viņš tik ātri nenoveco. Jo agrākā vecumā cilvēks sāk pareizi ēst, jo veselība būs stiprāka,» saka I. Šeļegovs.
Reakcija ir dažāda
Ārsts novērojis, ka galvenais iemesls, kāpēc pacienti vēlas veikt šādu diagnostiku, ir liekais svars, arī hroniskas kaites, piemēram, izsitumi uz ādas. Ir gadījumi, kad cilvēks izmēģinājis dažādas ārstēšanas metodes, taču rezultātu nav. Kad cilvēks sāk pareizi ēst un organisms saņem visu nepieciešamo dabiskā veidā, āda tiek attīrīta. Lielākā kļūda ir tā – cilvēki nevēlas saprast, ka veselība un mūža garums ir paša rokās. «Nereti, aizejot ciemos, cilvēks aizbildinās, ka viņu cienā ar garšīgiem ēdieniem, no kuriem nevar atteikties, taču patiesībā tos var izvēlēties. Veselības centrā mācām, kā šādās situācijās pareizi rīkoties.» Pacienti ir atšķirīgi, ir tādi, kam ir grūti ievērot veselīgas ēšanas principus. Bijuši gadījumi, kad radusies histērija, jo cilvēkam šķiet, ka ar 150 atļautiem produktiem nevarēs normāli dzīvot. «Tad es jautāju, cik produktus dienā pacients patērē. Vairāk par 12 man nevarēja nosaukt... Šāda programma ir domāta katram cilvēkam. Tā ir labāka nekā citas, jo dod individuālu pieeju, kā nodrošināt savu organismu ar nepieciešamajām vielām, lietojot veselīgu uzturu.»
Ārsta Igora Šeļegova padomi
- Aizejot ciemos, jāpieliek pilns šķīvis ar ēdieniem. Tad var mierīgi sēdēt pie galda, neviens neuzdos jautājumus: kāpēc tu neēd, ko tev piedāvāt un tamlīdzīgi. Var pateikt, ka ir vēlēšanās nobaudīt ļoti mazu kumosiņu no konkrēta ēdiena (uz šķīvja brīvas vietas vairs nav!). Pēc tam var nesteidzīgi izvēlēties produktus, kurus var droši ēst.
- Ja ir normāls svars, tad var normāli dzīvot! Brīvdienās var atslābināties un nevajag domāt par produktu sarakstu un diētu! Pirmdienā jākāpj uz svariem, un, ja ir parādījies kāds lieks kilograms, tad nedēļu ieteicams dzīvot pēc dotā produktu saraksta. Pāris lieko kilogramu pazudīs!
- Iesaku, piemēram, pirmdienās visu mūžu izvēlēties vienu un to pašu ēdienu, otrdienās – citu, kombinējot produktus, un tā tālāk. Tad neradīsies problēmas, kādus produktus pirkt, un mājās ledusskapī varēs atrast tikai pareizos produktus. Jāizveido ēdienkarte nedēļai, bet brīvdienās var atļauties visu ko!
Interesanti
- Folla metodi (nosaukta doktora Reinholda Folla vārdā) ieviesa praksē Rietumvācijā piecdesmitajos gados. R. Folls Akupunktūras starptautisko sabiedrību vadīja no 1972. gada, viņa metode izpelnījās starptautisku atzinību. Tās autors guvis augstus apbalvojumus, arī Vatikāna zelta medaļu par nopelniem cilvēces labā.
- 1992. gadā R. Folla diagnostiski ārstniecisko metodi Latvijas Veselības aizsardzības departaments iekļāva medicīnisko specialitāšu reģistrā.
- Folla metode dod iespēju noteikt nervu sistēmas, iekšējo orgānu stāvokli, kurš no tiem ir vājākais vai kuru ir skārusi slimība; patoloģiskos procesus, kas slēpti norisinās organismā; alerģiju, akūtas un hroniskas infekcijas avotus, imunitātes traucējumus; izmaiņas veģetatīvajā nervu sistēmā; medikamentu (ķīmisko, homeopātisko, fitopreparātu), arī plombu un protēžu ietekmi uz organismu.
- Metode palīdz noteikt ne tikai pārtikas produktu ietekmi, arī rotaslietu, metālu, dārglietu, pulksteņa, parfimērijas, kosmētikas, ārējās vides faktoru ietekmi uz konkrēto cilvēku.