/nginx/o/2018/07/15/9157900t1h3cbe.jpg)
Šašliks pagājušajā gadsimtā piespiedu kārtā kļuva par latviešu nacionālo ēdienu. Ja tas būtu bijis tik slikts, tad gan jau pēc Atmodas mēs to vairs negatavotu. Taču cepam uz nebēdu, turklāt paši izdomājam dažādus interesantus pagatavošanas veidus, kas kaukāziešiem, iespējams, pat sapņos nerādās.
Šašliks Līgo gaumē ar alu
Nepieciešams: cūkgaļa 3 kg, kečups, majonēze, pudele alus (0,5 l), dilles, pētersīļi, sīpols, citrons, garšvielas.
Pagatavošana: sagriež cūkgaļu un liek kārtās – kārta cūkgaļas, sīpolu šķēlītes, zaļumi, un tā, kamēr viss salikts. Pievieno kečupu, majonēzi, alu, garšvielas un visu kārtīgi ar rokām izmīca. Pārgriež citronu uz pusēm – vienu daļu izspiež katlā, otru sagriež šķēlītēs un iemaisa šašlikā. Noliek uz 24 stundām vēsā vietā un tad cep uz nebēdu.
Jēra šašliks brendija vai konjaka marinādē
Nepieciešams: jēra gaļa (daudzums atkarīgs no cilvēku skaita), brendijs vai konjaks (vidēji ap 200 gramu uz 3 kg gaļas), sāls, malti pipari, smaržīgie pipari, garšvielu maisījums šašlikam, sīpoli, lauru lapas.
Pagatavošana: jēra gaļu griež gabalos, liek kārtās gaļas gabaliņus, ierīvētus ar garšvielām, tad sīpolu kārtu ar pāris lauru lapām. Pārlej ar brendiju/konjaku. Brendijs/konjaks tiek lietots etiķa vietā, marinēšana ilgst 2–3 dienas.
Eksotiskais šašliks
Nepieciešams: cūkgaļa vai jēra gaļa, majonēze, ananasu kompota sula, garšvielas šašlikam, sīpoli, piparu garšvielu maisījums, var pielikt arī citas pikantas garšvielas.
Pagatavošana: visas sastāvdaļas sajauc ar gaļu, un šašliku var cept jau pēc 3 stundām.
Citronu un piena marinādē
Nepieciešams: 2 kg cūkgaļas, 2 citroni (šķēlītēs un mazliet saspiests), sāls, cukurs, SIA «Anatols» «Kolorādo garšvielu maisījums», piens.
Pagatavošana: visu sajauc ar gaļu un pārlej ar pienu tā, lai tas pārklāj gaļu. Uz pāris stundām noliek vēsā vietā. Gaļa būs mīksta un sulīga.
Šašliks sarkanvīnā
Nepieciešams: 5 kg cūkgaļa (lāpstiņa), 700 ml sausā sarkanvīna, 2 citroni, 100 g diļļu, 500 g sīpolu, 10 ķiploka daiviņas, garšviela šašlikam, gaļas garšviela, pipari, sāls, 1/2 tējkarotes sinepju.
Pagatavošana: gaļu sagriež lielos gabalos, pieliek ķiplokus un sīpolus, citronu sulu, sasmalcinātas dilles un visas garšvielas, kuru nekad nav par daudz. Arī sinepes. To visu samīca ar rokām, kamēr visi gabali ir apviļāti. Tad liek uz 12 stundām vēsā vietā. Kad paiet 12 stundas, pielej vīnu un atstāj vēl uz 12 stundām. Ja gribas ļoti mīkstu gaļu, tad var atstāt ilgāk.
Vistas šašliks zemesriekstu marinādē
Niepieciešams: 4 vistas filejas (400–500 g);
zemesriekstu mērcei un marinādei: 100 g sālītu zemesriekstu, 2 nomizotas ķiploku daiviņas, ½ tējkarotes malta ingvera, 1 ½ ēdamkarotes vīna etiķa, 100 g sojas mērces, 100 g (kukurūzas) eļļas.
Pagatavošana: visas marinādes sastāvdaļas, izņemot eļļu, liek virtuves kombainā un sasmalcina. Maisot pamazām pievieno eļļu. Vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos. Uzdur uz 4–6 smalkiem grilēšanas iesmiņiem. Iesmiņus liek dziļā šķīvī vai bļodā. Servējamā traukā lej ½ no riekstu mērces. Pārējo pārlej šašliku iesmiņiem. Iesmiņus apgroza, lai gaļu no visām pusēm apņemtu marināde. Ļauj ievilkties vismaz pusstundu. Iesmiņus izņem no marinādes un cep dārza grilā vai uz restītēm. Pasniedz ar vārītiem rīsiem.
Ātrais – klasiskais šašliks
Nepieciešams: 1 kg aitas gaļas, 5 sīpoli, 100 g sīpolloku, 3–4 ēdamkarotes galda etiķa, 3–4 tomāti, 1 naža gals kaltētu bārbeļu ogu, 1 citrons, 20 g kausētu aitu tauku, malti melnie pipari, zaļumi, sāls.
Pagatavošana: izmanto krūts vai pakaļkājas gabalu (ja nav aitas gaļas, var ņemt arī cūkgaļu). Gaļu sagriež 4 x 4 cm gabaliņos, traukā sasāla un sapiparo. Pievieno sīki sagrieztus lokus, etiķi vai citronu sulu un samaisa. Uzliek vāku un uz 2–3 stundām noliek vēsumā iemarinēties. Tad mauc uz iesma pamīšus ar sīpolu gredzeniem un iesmērē ar aitu taukiem, apgrozot cep virs karstām oglēm 10–15 minūtes. Pasniedz ar mērci, sīpoliem, zaļumiem.
Izmantotas virtuve.calis.lv un «Alus ēdieni» receptes
***
Zināšanai
* Īstais šašliks ir no jēra gaļas.
* Gaļai mīkstumu dod marinādei pievienotā citronu sula vai citrona gabaliņi.
* Sulīgākie cūkgaļas šašlika gabaliņi būs tie, kuriem klāt atstāts nedaudz speķīša.
* Ieteicams sekot līdzi, lai gaļa pilnībā izcepas – cūkgaļas vai jēra šašliks nav liellopu steiks, ko var ēst arī asiņainu.
* Lai radītu īpašu aromātu, cepšanas procesā šašliku vislabāk esot ik pa laikam apslacīt ar tumšo alu.
* Šašliks ir smags ēdiens. Tiem, kas pārēd jēgu, var draudēt ļoti smaga un spiedoša sajūta vēderā. Ja gatavojaties uz kulinārām izvirtībām, tad jau laikus apbruņojieties ar smaguma sajūtu likvidējošām tabletītēm.