Jelgavā no necilvēcīgiem apstākļiem izglābti seši kaķi

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DZĪVNIEKU AIZSARDZĪBAS BIEDRĪBA “ĶEPU-ĶEPĀ”

Pagājušonedēļ Jelgavā no necilvēcīgiem apstākļiem izglābti seši kaķi, TVNET pastāstīja dzīvnieku aizsardzības biedrības (DzAB) «Ķepu ķepā» pārstāve Gundega Bidere. Seši ķepaiņi dzīvojuši pie kādas kundzes, kas acīm redzami nav par tiem pienācīgi rūpējusies, līdz ar to tiem nepieciešama vetārsta palīdzība, kuras nodrošināšanai nepieciešams sabiedrības atbalsts.

Saņemot no Jelgavas pašvaldības policijas zvanu ar lūgumu uzņemt kaķus, sākotnējā informācija bijusi neskaidra:

kādai kundzei mājās ir bars nekoptu kaķu, kuri ir jāizņem.

«Saprotot, ka visas patversmes ir pārpildītas un arī mēs visus kaķus uzņemt nespējam, pie mums nokļuva seši minkas visai apšaubāmā veselības stāvoklī,» stāsta Bidere.

Ieejot kādā Pērnavas ielas mājas kāpņu telpā, deguns ziņo - kaut kur ir kaķi, daudz kaķu… Mājā dzīvnieku aizstāvji satiek policijas pārstāvi, kas savā brīvdienā devusies palīgā iedzīvotājiem, jo viņai šī kaķu dāma uzticas. Kopīgi ieejot dzīvoklī, aizcērtas deguns.

Zinot, ka gaidāmi apmeklētāji, visi kaķu mēsli ir savākti, taču smaka ir neizturama.

«Virtuves siena uz koridoru ir daļēji nobrukusi, visi stūri noplēsti un apčurāti, griežas galva. Ieradāmies ar domu uzņemt divus, varbūt trīs minkas, bet

prom devāmies ar sešiem - kaķenīti ar trim bērniem, rudu minci un kaulainu kaķu vīru labākajos gados.

Sazvanām klīniku un dodamies ceļā. Tikai ieejot klīnikas telpās, saprotam, cik spēcīgs ir aromāts, kas iesūcies kaķu vilnā,» apstākļus raksturo «Ķepu ķepā» pārstāve.

Apskatot ķepaiņus, konstatēts, ka 3,2 kilogramus smaga, ruda kaķenīte ir sterilizēta, bet viņai ir rozā puncis, kas salaizīts, radot aizdomas par alerģiju vai urīnceļu iekaisumu. Kaķene savos dzīves neceļos pazaudējusi daļu astītes, taču viņa ir mīļa un komunikabla.

Kaķu mātei ir iekaisusi actiņa un deguns, viss spēks iztērēts, izbarojot kaķēnus, un viņa nokritusies līdz 2,3 kilogramiem. Kaķeni nepieciešams sterilizēt.

Viena no kaķu meitenēm 7-8 mēnešu vecumā sver tikai pusotru kilogramu. Viņu nomoka vīruss, iekaisušas actiņas, nepietiekams svars un novājināts organisms. Kad atkopsies, viņu nepieciešams sterilizēt.

Visveselākais šajā kaķu kompānijā ir kāds 2,4 kilogramus smags runčuks, kurš gan arī šķauda. Citu runci, kuram ir nepietiekams svars, moka iesnas, asaro acis, un arī viņš šķauda. Abi runčuki ir jākastrē.

Visbēdīgāk klājas runcim labākajos gados, kurš sver tikai 2,3 kilogramus.

Asins analīzes atklāj nieru un aknu problēmas, organisms atūdeņojies, trūkst abu apakšējo ilknīšu, bet ar savu cītīgo «runāšanos» viņš izkarojis iespēju cīnīties par dzīvību. Runci patversmē raksturo kā mīlīgu un pašpārliecinātu, apzinīgu un ar savu viedokli par visu apkārt notiekošo. Apetīte viņam ir kā vilkam, lai gan veselības problēmas ir smagi ielaistas. Ilgstošas nepietiekamas pārtikas un necilvēcīgo apstākļu dēļ viņam ir traumēts gremošanas trakts, kas nozīmē, ka nepieciešama ārstnieciskā pārtika un ilgstoša ārstēšanās vetārsta uzraudzībā.

Šobrīd visiem sešiem kaķiem tiek nodrošināta sistēma, injicēta metabolāze, B grupas vitamīni, dotas antibiotikas, imunitāti stiprinoši preparāti, probiotiķi. Visiem minkām ir ausu ērcīte un vīruss.

«Ķepu ķepā» aicina nepalikt vienaldzīgiem, ja mājā ir kāds kaķu kolekcionārs, un mudina par to ziņot

Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) un policijai, kā arī informēt dzīvnieku draugus, kamēr šī informācija tiek sadzirdēta.

Šai situācijai nebūtu risinājuma, ja nesatiktos četras institūcijas: PVD un policija, DzAB pārstāvji un vetārsti, uzsver Bidere.

Lai minkas izārstētu, ir nepieciešama sabiedrības palīdzība, jo «Ķepu ķepā» ir labas domas un vēlme palīdzēt, taču trūkst finansējuma.

Neskatoties uz valsts finansējuma neesamību, patversmē pagaidu mājas rod simtiem dzīvnieku katru gadu.

«Es ticu, ka, sadodoties rokās, mēs spēsim izglābt arī šos sešus kaķus, ar kuriem liktenis ir izspēlējis ļaunu joku.

Viņi visi grib iespēju dzīvot, grib būt veseli un laimīgi, atrast mājas un būt kādam pasaules daļa, lai viņiem kļūtu par visu pasauli,» norāda «Ķepu ķepā» pārstāve, aicinot palīdzēt tiem, kas paši to nespēj.

Šo sešu kaķu glābšanai iespējams ziedot dzīvnieku aizsardzības biedrībai «Ķepu ķepā» uz bankas kontu, norādot mērķi - «Jelgavas minkas».

DzAB Ķepu-ķepā

Reģistrācijas numurs: 40008176673

Ziedojumu konts: LV37HABA0551030617983
BIC/swift kods: HABALV22
Mērķis - Jelgavas minkas

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu