Iekāres rīma — apātija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No «Princeses»

Kā pārvarēt rutīnu attiecībās? Šis jautājums tiek uzdots bieži un arī tiks uzdots bieži, lai kā par to runātu, rakstītu un skaidrotu. Kāpēc es par to atkal runāju? Varbūt, lai parakņātos sevī, varbūt tieši tāpēc, ka jautājums ir bijis aktuāls vienmēr, varbūt baidos, ka tas varētu aktualizēties arī man.

Tātad, kā jau ierasts, mēģināsim visu salikt pa plauktiņiem, lai galu galā varētu nonākt pie kaut kāda slēdziena.

Kas vispār ir rutīna? Ko nozīmē šis briesmīgais vārds, kas tiek lietots bezspēcības un nomāktības ēnā? Principā jāatzīst, ka tāda lieta kā sava veida apātija ir mūsdienīgās dzīves neatņemama sastāvdaļa. Ja papētām savu dzīves ritmu, ko mēs redzam? Cik no sava apzinīgā laika procentuāli mēs pavadām, strādājot vai darot lietas, kas ir saistītas ar darbu? Es ap 80% sava laika pavadu vai nu strādājot, vai darot lietas, kas ir tieši un cieši saistītas ar darbu. Nesakarīgi daudz! Un es tāds neesmu viens. Tādi mēs esam visapkārt. Un, jo attīstītāka kļūst valsts, jo šī problēma kļūst aktuālāka (diez cik ilgi mums būs jāgaida, līdz katram no mums būs savs psihiatrs?).

Kāpēc es runāju par darbu, ja gribu nonākt līdz secinājumiem jautājumā par rutīnu attiecībās? Tāpēc, ka šīs lietas ir cieši saistītas. Pat vairāk saistītas, nekā jūs varat iedomāties. Visas lietas, ko mēs darām, ir saistītas, sākot no procesa, beidzot ar sekām. Nejaušība nav ne tas, ko mēs ēdam, ne — kas mums mugurā, ne tas — ar kādām sajūtām un domām esam aizgājuši gulēt. Kā tas ir saistīts ar rutīnu attiecībās? Joprojām mēģinu paskaidrot.

Pirms kāda laiciņa biju palicis bez sava privātā transporta un pāris nedēļas braucu uz darbu ar sabiedrisko. Tās bija ļoti grūtas divas nedēļas. Ļoti grūtas pārdomu un vienveidības ziņā. Pirmās divas dienas man aizņēma seju un cilvēku uzvedības pētīšana. Pārējās dienas bija ciešanas. Gan fiziski, gan vienveidības un nolemtības ziņā. Ikdienas režīmā bija pamosties, kaut ko ieēst, tad drūzmēties tramvajā, braukt, strādāt un braukt atkal mājās, neaizmirstot ļaut nobradāt visas kājas un sasmērēt visas drēbes.

Lai kā mēs censtos, šāda režīma sekas nogulsnējas arī attiecībās. Ikrīta pamošanās kopā, brokastošana, kratīšanās vienā maršrutā, vakara satikšanās, rituālā buča un pilnīgs atslēdziens gultā «bez pakaļkājām». Loģiski, ka šis konveijers un nogurums no tā atstāj sekas arī seksā un attiecībās kopumā.

Iespējams, kāds rutīnas iestāšanos attiecībās saista ar pašu cilvēku nevēlēšanos pret to cīnīties. Ar pierašanu tam, kas vienmēr ir blakus, un ar savu blakus būšanu a priori neprasa papildu pūles jebkādai noturēšanai un uzmanības piesaistīšanai.

Jā, protams, sajūta, ka tas otrs cilvēciņš ir jums blakus, ir reiz jau iekārots un iekarots, rada sava veida notrulināšanos. Taču es to vairāk saistītu ar mūsu ikdienas paradumiem. Lai kā mēs pievērstu uzmanību otram cilvēkam, ar laiku arī šī uzmanība kļūst par rutīnu. Tiesa — daudzveidīgu, bet rutīnu. Jautājums tikai, kad tas iestāsies; pēc gada, pēc pieciem vai desmit? Prozit! Bet — ko darīt, ja jau šī problēma ir nenovēršama un no tās nevar izvairīties, lai kā arī vēlētos?

Tādā brīdī nāk talkā jebkuri paņēmieni, sākot ar seksa dažādošanu, beidzot ar sevis izglītošanu. Jā, tieši sevis izglītošanu, gan akadēmiskā, gan tīri cilvēciskā ziņā.
Lai cik neiespējami arī būtu, mēģināšu sastādīt sava veida sarakstiņu, ko darīt, ja kaut kā trūkst attiecībās un visa dzīve ir kļuvusi vienveidīga.

• Jūs taču zināt, ka reizi 10 gados ir jāmaina darbs? Un jāmaina pilnīgi, ne tikai kompānija, bet arī nodarbošanās veids. Ja nu galīgi negribas mainīt darbu, varat mainīt darba apstākļus (ja esat bijis kārtīgs, sāciet veidot uz sava darba galda nekārtību un otrādi).
• Der mainīt veidus, kā nokļūstam līdz darbam (trolejbuss, tramvajs, maršruta autobuss, vasarā ritenis).
• Pamainiet ēšanas, ģērbšanās paradumus.
• Seksā izdariet kaut ko tādu, ko vēl neesat darījuši.
• Saņemiet spēkus un aizbrauciet kaut kur — kaut vai tepat pa Latviju, turklāt to var darīt gan kopā, gan atsevišķi.

Visi šie padomi varbūt skan dīvaini un naivi, bet jūs pamēģiniet — izmainiet vismaz kaut ko savā dzīvē, ja nevarat izmainīt pilnīgi visu! Kā jau minēju, viss, ko mēs darām, ir savā starpā saistīts un attiecības ir mūsu ikdienas dzīves redzējuma atspoguļojums; jo vairāk redzēsim, jo interesantāk būs. Un interesanti vairs nekādā veidā nav saistīts ar rutīnu. Pamēģiniet šo fatālo un nenovēršamo pasākumu vārdā «rutīna» apčakarēt; sāciet nevis ar seksu ezera krastā un šampanieti ar zemenēm gultā, bet ar sevis dažādošanu. Ticiet man, rezultāts jums neliks vilties. Lai veicas!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu