Edgaru vai Akmentiņu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Pirms divdesmit un vairāk gadiem literatūras stundās, analizējot Blaumaņa «Purva bridēju», par pareizu tika atzīta Kristīnes izvēle par labu kaislīgajam, bet nepastāvīgajam Edgaram. Turīgais, apdomīgais Akmentiņš toreiz augstu nekotējās. Tā mūs mācīja.

Sekas? 70.–80. gados, kad šie skolnieciņi dibināja ģimenes, pieredzējām neskaitāmu «Kristīņu un Edgaru» kaislību nožēlojamo turpinājumu. 

Mīlestības vai aprēķina attiecības — kuras likt par pamatu savai nākotnei? Jautājums vēl aizvien ir aktuāls. Tā pati dilemma turpina mocīt filmu varoņus un pastāvēt arī dzīvē.

Varam turpināt ietekmēties no izdomātām filmu varoņu attiecībām un mēģināt dzīvē tās atkārtot. Bet varam arī iedziļināties un saprast, kas un kāpēc ar mums attiecībās notiek, kad aprēķina klātbūtne ir un kad nav vēlama?

Psihologs Mihails Ļežepjokovs palīdz pārorientēties no vispārinājumu un stereotipu pārsātinātas domāšanas uz iedziļināšanos lietu būtībā un adekvātu rīcību. Grāmatā «Kā saglabāt mīlestību laulībā» viņš izpētei «zem mikroskopa» nolicis ne vienu vien parādību, kas laiku gaitā zaudējusi savas skaidrās aprises. Šoreiz jūsu uzmanībai M. Ļežepjokova viedoklis par aprēķinu attiecībās.

Laulība un aprēķins

Ir pieņemts nosodīt laulības aiz aprēķina un visdažādākajās formās izplatīt gan stāstus no dzīves, gan izdomātas fantāzijas par to, kā viena sieviete apprecējusies aiz aprēķina, bet otra — aiz mīlestības, un cik pirmā nelaimīga, bet otrā laimīga. Tā tiek nostiprināts stereotips, kurš cilvēkiem traucē elastīgi, bez aizspriedumiem attiekties pret dzīvi.

Patiesībā katru sievieti interesē gan nākamā vīra nauda, gan īpašumi. Viņas, protams, būtu daudz priecīgākas, ja tā nebūtu. Būt brīvai, neatkarīgai, nodrošinātai ir daudz patīkamāk nekā skaitīt vīrieša naudu. Diemžēl vēsturiski sievietes pārāk ilgi bijušas materiālā atkarībā no vīrieša. Līdz ar to katrā sievietē mīt bailes palikt bez materiālā atbalsta. Tā ir patiesība, ar kuru jārēķinās gan sievietēm, gan vīriešiem.

Sievietei ir pareizi jāizprot savu baiļu, nedrošības, materiālisma un dažreiz pat alkatības izcelsme, lai šo atkarību spētu ierobežot. Savukārt vīrietim vajadzētu atmest slimīgās aizdomas — vai tikai sieviete viņu nemīl naudas dēļ? Naudas jautājumam nevajadzētu aizskart vīrieša pašcieņu. Atšķirībā no sievietēm, kuras ilgstoši rūpējušās par pavarda uzturēšanu un bērnu audzināšanu, vīrieši vēstures gaitā attīstījuši spējas nodrošināt iztikšanu sev un savai ģimenei. Tieši tāpēc arī šodien veselam vīrietim salīdzinājumā ar sievieti ir lielākas izredzes veiksmīgi nodrošināt iztikšanu.

Ja nemainīsim savus uzskatus par laulību un turpināsim no tās gaidīt iemīlēšanās sajūtu turpinājumu, kur naudai nav nozīmes, tad neizbēgami piedzīvosim vilšanos, sarūgtinājumu, aizvainojumu un visdažādākos konfliktus. Jo šīs maldīgās cerības un sapņi ir pretrunā ar materiālās pasaules loģiku.

Laulība visupirms ir optimāls veids cilvēku izdzīvošanai, kas veiksmīgi izturējis laika pārbaudi. Un kāda gan tad jēga pierādīt, ka mīlestība ir galvenais, bet nauda — kaut kas maznozīmīgs, ja mēs visi esam atkarīgi no materiālās pasaules? Mēs nevaram atļauties vienkārši iemīlēties un būt laimīgi no orgasma vien. 90% laimes ir materiāls jēdziens, un tikai 10% — emocionāls. Bez mīlestības nevar iztikt, un bez naudas arī nevar.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu