Ekonomisti: ekonomikas ministra amatā vajadzētu nākt profesionālim

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas ministra amatā būtu jābūt pieredzējušam profesionālim un politiķim, un Ekonomikas ministrijai būtu jābūt otrai svarīgākajai ministrijai aiz Finanšu ministrijas, atzina aģentūras LETA aptaujātie ekonomisti.

Premjers Aigars Kalvītis (TP) un apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (TB/LNNK) vienojusies virzīt Eināru Cilinski apstiprināšanai ekonomikas ministra amatā.

«Man nav nekādas informācijas par Cilinski, taču man ir stingra pārliecība, ka pašreizējos apstākļos un ņemot vērā Ekonomikas ministrijas uzdevumus, ekonomikas ministra amatu vajadzētu ieņemt pārliecinošam profesionālim, jo šobrīd Latvijas ekonomikai ir daudz problēmu, kas būtu jārisina,» sacīja ekonomiste Raita Karnīte.

Ekonomiste atzina: viņai radies iespaids, ka Cilinskis varētu būt tikai «vietas aizpildītājs», lai gan cilvēka potenciāls darbā atraisās, tomēr ministram nav daudz laika. «Būtu ļoti slikti, ja jaunā ekonomikas ministra darbības laikā vienīgais un galvenais uzdevums būs noprivatizēt telekomunikāciju uzņēmumu SIA «Lattelecom»,» sacīja eksperte, piebilstot, «ja ministrs neko citu nevarēs izdarīt, tad var uzskatīt, ka viņš šo vietu ir aizņēmis pa velti.»

Ekonomists Ojārs Kehris uzskata, ka ekonomikas ministra amatā, jo īpaši šajā laikā, būtu jānāk cilvēkam ar profesionālu pieredzi un politisko atbalstu koalīcijā. Viņš uzskata, ka atbilstošākais ekonomikas ministra amata pretendents būtu «tēvzemietis» Roberts Zīle.

«Cilinski pazīstu kopš Augstākās padomes laikiem, kad kopā strādājām, taču neesmu dzirdējis viņa lekcijas vai lasījis viņa publikācijas par ekonomikas jautājumiem. Uzskatu, ka viņš ir gudrs, spējīgs un inteliģents cilvēks, bet vai ar to vien pietiek šajā amatā? Tas ir zināms risks,» sacīja Kehris.

Ekonomists uzskata, ka Latvija tikai iegūtu, ja šajā amatā būtu cilvēks, kuru pazīst kā ekonomistu un politiķi Eiropas finanšu institūcijās, Pasaules Bankā, Starptautiskajā Valūtas fondā un kurš zina par šīm institūcijām. «Es domāju, ka labāk būtu mācīties, pirms ieņemt ministra amatu, nevis stāties amatā un tikai tad sākt apgūt pienākumus, ko šis amats uzliek,» sacīja Kehris.

Kā ziņots, Kalvīša un TB/LNNK vienošanās par Cilinska virzīšanu apstiprināšanai ekonomikas ministra amatā arī paredz, ka tiks likvidēts īpašu uzdevumu ministra Eiropas Savienības līdzekļu apguves lietās postenis, ko ieņem «tēvzemietis» Normunds Broks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu