PVD: Āfrikas cūku mēris apdraud visu Latvijas teritoriju (38)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) ir ļoti grūti apkarojama slimība, un šobrīd tā apdraud visu Latvijas teritoriju, ne tikai Latgales reģionu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

«ĀCM Latvijā turpina izplatīties. Jāsaka gan, ka pagaidām vienā zonā, kas jau ir definēta kā inficētā teritorija. Ir skaidrs, ka tas komplekss - piemājas saimniecības ar zemu biodrošības līmeni un inficētas meža cūkas veido arvien jaunus inficēšanās gadījumus,» teica Balodis.

Viņš norādīja, ka intensīvas pārbaudes PVD inspektori šobrīd veic Latgales reģionā, taču mazāk intensīvas pārbaudes notiek visā Latvijas teritorijā. «Latgale nav vienīgais apdraudētais reģions, ņemot vērā šīs infekcijas izplatības tendences, ir pietiekami lielas iespējas, ka ar inficētiem produktiem šī slimība jebkurā brīdī var tikt ienesta visā Latvijas teritorijā,» norādīja Balodis.

Pēc viņa teiktā, ĀCM ir grūti ierobežot. «To, ka ĀCM ir grūti ierobežot pierada citu valstu pieredze -

Spānija ar šo slimību cīnījās 35 gadus, Krievija cīnās kopš 2008.gada, bet slimība tikai plešas plašumā.

Tā nav vieglāk apkarojamā slimība,» atzīmēja PVD vadītājs.

Pirmais gadījums jūnija beigās

PVD jūnija beigās Baltkrievijas pierobežā atklāja pirmos saslimšanas gadījumus ar ĀCM gan meža cūkām, gan mājas cūkām.

Saeima 3.jūlijā izsludināja ārkārtas situāciju vīrusa skartajā teritorijā Latgalē, kas būs spēkā līdz 1.oktobrim.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu