Janvāra nogalē atklās Līgatnes lāču puiku jauno voljeru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

28.janvārī svinīgā pasākumā plānots atklāt jaunizveidoto Līgatnes dabas taku voljeru, kurā dzīvos lāču puikas Mikus un Puika, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Rita Jakovļeva.

Pēc viņas teiktā, jaunā voljera atklāšanas pasākumā klātesošos plānots informēt ne tikai par padarīto un jaunā voljera ieguvumu, bet arī informēt par iecerēm saistībā ar uzlabojumiem lācenes Ilzītes voljerā.

Jakovļeva arī norādīja, ka abus lāču puikas voljerā plānots ielaist vairākas dienas pirms atklāšanas pasākuma, lai viņi pagūtu pierast pie jaunajiem apstākļiem, taču precīza diena, kad tas notiks, vēl neesot noteikta.

2012.gada 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās 2011.gada augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz voljeru. Otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Jauna lāču māja Līgatnē bija jābūvē, jo abi lāču puikas Mikus un Puika, palikuši bez lācenes Mades, mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli un izlauzties brīvībā, tādēļ, būvējot jauno voljeru, īpaša uzmanība pievērsta drošības aspektam - pēc jau izstrādātā projekta izbūvēta dubulta žoga sistēma ar betonētu pamatni, lai novērstu lāču izrakšanās risku. Tāpat ierīkots elektriskais gans.

Patlaban Līgatnes dabas takās lāču puikas Mikus un Puika mitinās par ziedojumiem izbūvētā mītnē, taču tajā lāči apmeklētājiem nav apskatāmi un zvēriem nav pieejamas pastaigas, taču tās būs iespējamas jaunajā, 2400 kvadrātmetrus plašajā dzīvesvietā, kurai apkārt ir 220 metrus garš žogs ar pusotra metra dziļumā ieraktiem metāla sietiem.

Jaunā voljera žoga un ainavu ceļa remontam atvēlēti 80 413 lati, kas ir apmēram 114 417 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Būvdarbus veica iepirkumu konkursa uzvarētājs - SIA «Vidzemes energoceltnieks».

Līgatnes dabas takās kopumā mitinās trīs lāči, lācene Ilzīte dzīvo atsevišķā nožogojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu