Zvērkope: Ilzītes svētkus šogad atzīmēsim mierīgāk, lai publikas uzmanība tiek puiku voljeram (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lācenes Ilzītes 13. dzimšanas diena šogad netiks svinēta ar īpašiem pasākumiem, tā vietā Līgatnes dabas takās (LDT) janvārī svinīgi tiks atklāts lāču puiku jaunais voljers, informēja zvērkope Velga Vītola.

Kā smejot atzīst zvēru pazinēja, Ilzītes jubileju sestdien, 11.janvārī, atzīmēšot «klusā ģimenes lokā», bez publiskām svinībām, lai šogad slavas gaismā tiktu lāču puikas Mikus un Puika.

Pēc viņas teiktā, jaunais lāču puiku voljers patlaban ir pabeigts, tajā zvēru izklaidēm tīšuprāt nogāzti vairāki koku stumbri un atstāti zari. Vītola atzina, ka rāpelēšana pa stumbru apakšu un pāri tiem lāčiem vienmēr esot bijusi saistoša aktivitāte, kas noteikti esot labāka par mākslīgām rotaļlietām.

Kā pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes speciālists Mārtiņš Zīverts, voljers jau patlaban esot nodots ekspluatācijā, taču lāči vēl tajā netiek ielaisti.

Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Jakovļeva norādīja, ka patlaban precīzi neesot nosakāms datums, kad oficiāli tiks atklāts lāču puiku voljers, taču tas noteikti notikšot tad, kad jau labu laiku lāču puikām būs bijusi iespēja iepazīt jauno vidi un iedzīvoties.

Vītola gan atzīmēja, ka ilgs pierašanas laiks lāčiem nebūšot vajadzīgs, jo voljera vide esot dabiska, pazīstama un ērta. «Tas, ko noteikti varēs pamanīt, būs prieka izpausmes, jo viņi varēs izskrieties un spēlēties,» sacīja lāču pazinēja.

Pēc Jakovļevas teiktā, pavasarī vai vasarā pārmaiņas varētu sagaidīt arī šīs nedēļas jubilāres lācenes Ilzītes voljers, jo tam par pērn projektā saziedotajiem 4000 latu plānots atjaunot elektriskā gana sistēmu un žogu, lai voljerā nevarētu iekļūt lapsas un jenotsuņi.

Kā zināms, 2012.gada 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās 2011.gada augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz voljeru. Otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Jauna lāču māja Līgatnē bija jābūvē, jo abi lāču puikas Mikus un Puika, palikuši bez lācenes Mades, mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli un izlauzties brīvībā, tādēļ, būvējot voljeru, īpaša uzmanība pievērsta drošības aspektam - pēc jau izstrādātā projekta izbūvēts dubulta žoga sistēma ar betonētu pamatni, lai novērstu lāču izrakšanās risku. Tāpat ierīkots elektriskais gans.

Patlaban Līgatnes dabas takās lāču puikas Mikus un Puika mitinās par ziedojumiem izbūvētā mītnē, taču tajā lāči apmeklētājiem nav apskatāmi un zvēriem nav pieejamas pastaigas, taču tās būs iespējamas jaunajā 2400 kvadrātmetrus plašajā dzīvesvietā, kurai apkārt ir 220 metru garais žogs ar pusotra metra dziļumā ieraktajiem metāla sietiem.

Voljera žoga un ainavu ceļa remontam atvēlēti 80 413 lati, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Būvdarbus veica iepirkumu konkursa uzvarētājs - SIA «Vidzemes energoceltnieks».

Līgatnes dabas takās kopumā mitinās trīs lāči, lācene Ilzīte dzīvo atsevišķā nožogojumā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu