Līgatnes lāču voljeru atklās reizē ar lācenes Ilzītes 13.jubileju (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja Līgatnes lāču puiku voljera izbūves darbus izdosies pabeigt šī gada laikā un laikus voljeru nodot ekspluatācijā, oficiāla jaunās lāču puiku pastaigu vietas atklāšana varētu notikt līdz ar lācenes Ilzītes 13 gadu jubilejas svinībām nākamā gada 11.janvārī, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Jakovļeva.

Kā pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes speciālists Mārtiņš Zīverts, no veicamajiem darbiem palikušas vairs vien «astītes» un, visticamāk, darbus izdosies pagūt veikt tā, lai voljeru varētu atklāt tradicionālajā Ilzītes jubilejas pasākumā.

Zīverts gan atzīmēja, - lai arī Līgatnes lāči Mikus un Puika reti mēdzot doties ziemas guļā, taču garantēt, ka atklāšanas pasākumā viesi varēs aplūkot ķepaiņus, gan nevarot, jo, iespējams, zvēriem vēl būs nepieciešams laiks, lai pierastu pie jaunās teritorijas un justos tajā ērti.

Kā norādīja Jakovļeva, «lāču mamma» Velga Vītola, kā līdz šim, arī jaunajā voljerā sarūpēšot lāčiem dažādas izklaides, laukumā atstājot veļamus bluķus, graužamus zarus un citus lāču rotaļu elementus.

Jau ziņots, ka pērn 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās 2011.gada augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz voljeru. Otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Jaunu lāču māju Līgatnē bija jābūvē, jo abi lāču puikas Mikus un Puika, palikuši bez lācenes Mades, mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli un izlauzties brīvībā, tādēļ, būvējot voljeru, īpaša uzmanība tiks pievērsta drošības aspektam - pēc jau izstrādātā projekta paredzēts izbūvēt dubultu žogu sistēmu ar betonētu pamatni, lai novērstu lāču izrakšanās risku. Tāpat tiks ierīkots elektriskais gans.

Patlaban Līgatnes dabas takās lāču puikas Mikus un Puika mitinās par ziedojumiem izbūvētā mītnē, taču tajā lāči apmeklētājiem nav apskatāmi un zvēriem nav pieejamas pastaigas, taču tās būs iespējamas jaunajā 2400 kvadrātmetrus plašajā dzīvesvietā, kurai apkārt būs 220 metru garais žogs ar pusotra metra dziļumā ieraktajiem metāla sietiem.

Voljera žoga un ainavu ceļa remontam atvēlēti 80 413 lati, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Būvdarbus veic iepirkumu konkursa uzvarētājs - SIA «Vidzemes energoceltnieks».

Līgatnes dabas takās kopumā mitinās trīs lāči, lācene Ilzīte dzīvo atsevišķā nožogojumā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu