/nginx/o/2018/07/16/9788114t1hdb0b.jpg)
Uztura speciālisti sastādījuši mūsu imunitāti stiprinošu ikdienas produktu sarakstu rudenim un ziemai.
Oktobris un novembris ir īstais laiks uzlabot organisma spējas pretoties dažādiem ziemai raksturīgajiem slimību vīrusiem. Uztura speciālisti ir pārliecināti — ja laikus piedomāsim pie ikdienas uztura, arī slimības mums ies apkārt ar līkumu. «Patlaban mums lielos daudzumos būtu jāēd Latvijā augušie dārzeņi un augļi. Labāk svaigi. Tomēr, ja bērnam vai pieaugušajam ir gremošanas trakta problēmas, piemēram, no diviem āboliem jau uzpūšas vēders, dārzeņi ir viegli jāapstrādā, piemēram, jāpatvaicē,» uzskata Gastroenterologu asociācijas vadītāja Ieva Eglīte.
Ķiploku krellītes
Imunitāti stiprinošo produktu sarakstā ir šādi dārzeņi: ķiploki, burkāni, saldie pipari, tomāti, galviņkāposti, ķirbji, sīpoli, brokoļi. I. Eglīte brīdina: ķiploki nav jālieto pārmērīgi lielos daudzumos — pietiks ar daiviņu dienā. Bērniem nav obligāti jāēd asais dārzenis. Vīrusu laikā viņiem jāuzliek ķiploku krellītes.
No ogām ieteicamas dzērvenes, brūklenes, upenes, smiltsērkšķu ogas, pīlādžogas, kā arī augļi — apelsīni, greipfrūti, citroni, cidonijas, kivi, žāvētas aprikozes. Jāpanašķojas arī ar medu, bišu māšu peru pieniņu, ziedputekšņiem, bišu maizi.
Uzturā jābūt garšaugiem — ingveram (svaigam un kaltētam), svaigiem lokiem, puraviem, pētersīļiem, kurkumai. Lielos daudzumos jādzer ārstniecisko augu tējas: ehinācija, salvija, liepziedi, aveņu lapas, ābolu miziņas, vīgriezes, žeņšeņa, mežrozīšu augļi, piparmētras. Savukārt no piena produktiem — skābpiena dzērieni, piemēram, «Actimel» un citi. Ikdienas maltītēs neiztrūkstoši jābūt arī graudaugiem.
«Ekovirtuves» receptes no imunitāti stiprinošajiem produktiem
Spēcinošu auzu pārslu putru gatavo šādi: kā parasti pienā izvāra auzu pārslas. Pirms ēšanas putrā iemaisa saulespuķu sēkliņas, medu un svaigas dzērvenes vai smiltsērkšķu ogas.
Zaļumu sviestam ņem lauku sviestu, svaigus pētersīļus vai dilles, vai lociņus, vai baziliku un kādu daiviņu vai vairākas ķiploka. Zaļumus un ķiploku ļoti smalki sakapā un sajauc kopā ar sviestu. Ziež uz rudzu maizes šķēlēm. Maizītes garšo pikantāk, ja tās pārkaisa ar sasmalcinātiem ciedru riekstiem.
Groziņiem ar oranžu pildījumu — vispirms no smilšu mīklas izcep groziņus. Tad sagatavo pildījumu: kopā maisa smalki rīvētus burkānus, ķirbjus, kolrābi, sīki sagrieztu papriku (sastāvdaļas jāņem attiecībā 1:1), pievieno vienu vai vairākas daiviņas sakapātu ķiploku un pētersīļus un sajauc kopā ar eļļu.
Ķirbju–ingvera tējas kūkai (10 gabaliņiem) vajadzīgi 175 g kausēta sviesta, 140 g medus, 1 saputota ola, 250 g rupji rīvēta ķirbja, 100 g smalkā cukura, 350 g augstākā labuma kviešu miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, 2 tējk. smalki sagriezta svaigā ingvera (var lietot arī kaltēto), 2 tējk. brūnā cukura.
Vienā bļodā kopā sajauc sviestu, medu, olu un ķirbi. Otrā bļodā — miltus, cepamo pulveri, ingveru un cukuru. Pēc tam abu bļodu saturu sajauc kopā.
Kūku vēlams cept kantainas formas veidnē, ko vai nu ietauko, vai izklāj ar cepampapīru. Ielej mīklu, pārkaisa ar brūno cukuru. Gatavo cepeškrāsnī 180ºC 50–60 minūtes. Pasniedzot apziež ar sviestu un pārkaisa ar pūdercukuru. Labi garšo kopā ar putukrējumu un kafiju.