Politologs: Latvijai jāgatavojas, ka Krievija izraidīs Latvijas diplomātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai, izraidot Krievijas vēstniecības diplomātu, ir jāgatavojas, ka arī Krievija izraidīs no savas valsts Latvijas diplomātu, aģentūrai LETA sacīja politologs Kārlis Daukšts.

«Šobrīd Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecības bija iegājušas draudzīgas neitralitātes jomā. Valsts prezidents Valdis Zatlers ir saņēmis ielūgumu vizītei Krievijā, un iespējams, ka tā pat notiktu esošā prezidenta Vladimira Putina darbības laikā. Pat gadījumā, ja šāda vīzīte notiks, tā būs bez rezultātiem,» sacīja Daukšts.

Jau ziņots, ka Latvija nolēmusi izraidīt kādu Krievijas vēstniecības diplomātu, jo šīs personas atrašanās Latvijā radot apdraudējumu valsts drošībai.

Izraidītā vārds pagaidām netiek atklāts.

Pirmdien pie ĀM valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Edgara Skujas izsaukts Krievijas vēstnieks Viktors Kaļužnijs, kuram iesniegta attiecīga nota.

Pamatojoties uz kompetento valsts drošības iestāžu informāciju, ĀM konstatējusi, ka viens no Krievijas vēstniecības diplomātiem ir veicis «darbības, kas nav savienojamas ar diplomāta statusu», un minētā diplomāta atrašanās Latvijā rada apdraudējumu valsts drošībai.

Ar «darbībām, kas nav savienojamas ar diplomāta statusu», diplomātiskajās attiecībās parasti tiek saprasta spiegošana.

Saskaņā ar 1961.gada Vīnes konvencijas par diplomātiskajiem sakariem 9.pantu Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) Krievijas diplomātu atzinis par «persona non grata».

Pirmais un līdz šim vienīgais Krievijas diplomāta izraidīšanas gadījums Latvijā notika 2004.gada aprīlī, kad «par darbību, kas nav savienojama ar diplomāta statusu» jeb spiegošanu tika izraidīts Krievijas vēstniecības otrais sekretārs Pjotrs Uržumovs.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) tolaik apgalvoja, ka tā rīcībā ir dokumentāli pierādīta informācija par to, ka Krievijas diplomāts mēģinājis iegūt un tālāk izmantot informāciju, kas radītu tiešus draudus Latvijas valsts nacionālajai drošībai.

Atbildot uz šo Latvijas soli, Krievija no valsts izraidīja Latvijas vēstniecības pirmo sekretāru Juri Poikānu.

Savukārt tā paša gada maija vidū Latvija atteica izsniegt iebraukšanas vīzu Krievijas Ārlietu ministrijas Otrā Eiropas departamenta direktora vietniekam Mihailam Demurinam, kurš atbildēja par attiecībām ar Baltijas valstīm un agrāk strādāja Krievijas vēstniecībā Latvijā. 2003.gadā viņš par spiegošanu tika izraidīts no Igaunijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu