Pilsētas attīstības departamentā noslēgusies KNAB veiktā kratīšana

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki tikai piektdien ap plkst.17.30 pabeidza kratīšanu Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā, novēroja aģentūra LETA.

Īsi pēc KNAB darbiniekiem departamenta ēku Amatu ielā pameta arī tā vadītājs Pēteris Strancis. Viņš aģentūrai LETA no komentāru sniegšanas atteicās.

Iepriekš Strancis aģentūrai LETA apgalvoja, kas nekādu oficiālu informāciju par kratīšanu un departamenta Administrācijas vadītāja Raimonda Janitas un bijušā departamenta direktora Viļņa Štrama aizturēšanu neesot saņēmis.

Kā ziņots, KNAB Janitu un Štramu aizturējis «aizdomās par koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu».

Pēc Štrama advokāta Guntara Antoma stāstītā, Štrams tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa došanā. Pirmais ticis aizturēts Janita, un, pamatojoties uz viņa sniegtajām liecībām, vēlāk aizturēts arī Štrams. Antoms uzsvēra, ka Štrams savu vainu neatzīst. Pie viņa neesot notikusi kratīšana.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, liecina, ka Janita ceturtdien aizturēts, iznākam no kādas kafejnīcas, un pie viņa atrasta liela skaidras naudas summa.

Iespējams, kukulis dots saistībā ar kādiem nekustamajiem īpašumiem Spilves apkārtnē. Kukuļošana notikusi, lai kukuļdevēja interesēs nodrošinātu kāda lēmuma pieņemšanu vai līdzīgu darbību veikšanu.

Iespējams, ka lietā ir arī trešais aizturētais - kukuļa devējs.

Neoficiāla informācija liecina, ka likumsargi pirms aizturēšanas operācijas jau kādu laiku noklausījušies aizdomās turamo telefonsarunas.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pēc KNAB lūguma Štramu apcietināja. Pēc drošības līdzekļa piemērošanas Štrams konvoja pavadībā no tiesas tika aizvests uz apcietinājuma vietu, novēroja aģentūra LETA. Patlaban tiesa lemj par drošības līdzekļa piemērošanu Janitam.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Vadošās Rīgas domes amatpersonas pagaidām nevēlas sīkāk izteikties ne par kratīšanu, ne Janitas un Štrama aizturēšanu. No komentāriem atteicās arī Štrama dzīvesbiedre Brigita Štrama.

Sabiedrības par atklātību «Delna» pārstāvis, korupcijas pētnieks Kristaps Markovskis atzina, ka īpašumu un attīstības projektu sfērā ir daudz korupcijas risku. «Iespējas korupcijai ir, pieņemot attīstības plānu, lēmumus par detālplānojumiem, nosakot atļautos stāvu augstumus un citur,» atzina eksperts.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs. Tomēr departamenta direktora amatu Štrams 2007.gada 1.maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

Patlaban Štrams nodarbojas ar uzņēmējdarbību, liecina Uzņēmumu reģistra apkalpojošās firmas «Lursoft» dati. Viņam pieder SIA «2DEMP». Pērn septembrī dibinātajai firmai «2DEMP» ar daudzfunkcionālo halli «Arēna Rīga» ir noslēgts konsultāciju līgums nekustamo īpašumu jomā, aģentūrai LETA apliecināja «Arēna Rīga» valdes loceklis Edgars Buncis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu