Izraēlas valdība nolemj aizliegt medija "Al Jazeera" darbību valstī. Žurnālistiem liegts veidot reportāžas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Al Jazeera" ofiss Jeruzalemē.
"Al Jazeera" ofiss Jeruzalemē. Foto: Reuters/ScanPix

Izraēlas valdība 5. maijā nolēma pārtraukt telekanāla "Al Jazeera" darbību valstī, platformā "X" pavēstīja premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Lēmums nozīmē, ka "Al Jazeera" žurnālistiem ir aizliegts veidot reportāžās no Izraēlas, kā arī Izraēlā aizliegts retranslēt šīs televīzijas kompānijas programmas un tiek bloķēta piekļuve tās interneta vietnēm.

Šis aizliegums būs spēkā 45 dienas, taču termiņu iespējams pagarināt. Aizliegums neattiecas uz Jordānas rietumkrastu un Gazas joslu.

Izraēla apsūdz Kataras finansēto telekanālu pret Izraēlu vērstā nostājā un sadarbībā ar palestīniešu teroristu grupējumu 'Hamās". "Al Jazeera" šīs apsūdzības noraida.

Valdības lēmums pieņemts, pamatojoties uz parlamenta nesen pieņemto likumu, kas ļauj valdībai uz laiku pārtraukt ārvalstu raidorganizāciju darbību, ja tās tiek uzskatītas par draudu nacionālajai drošībai.

Tūlīt pēc valdības lēmuma pieņemšanas sakaru ministrs Šlomo Karhi parakstīja rīkojumu, kas paredz arestēt "Al Jazeera" aprīkojumu, tostarp videorediģēšanas aparatūru, kameras, mikrofonus, serverus, klēpjdatorus un mobilos tālruņus.

Par ieceri pārtraukt "Al Jazeera" darbību Izraēlā Netanjahu paziņoja jau aprīļa sākumā. Tolaik šos plānus nosodīja ASV, norādot, ka Vašingtona ne vienmēr piekrīt "Al Jazeera" atspoguļojumam, tomēr atbalsta brīvu presi.

Izraēla arī iepriekš draudējusi pārtraukt "Al Jazeera" darbību valstī, bet līdz šim to nav darījusi.

Tiesa, vēršanās pret šo televīzijas kompāniju var izrādīties riskanta, jo Katara ir galvenais vidutājs sarunās starp Izraēlu un "Hamās". Tā palīdzēja panākt nedēļu ilgo uguns pārtraukšanu Gazas joslā novembrī, bet tā tagad jau vairākas nedēļas rīko sarunas, kuru nolūks ir karā panākt vēl vienu pauzi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu