«NCC Spilve Development» vadītājs uz laiku atstājis uzņēmuma vadību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzņēmuma «NCC Spilve Development» vadītājs Prīts Tomingass uz laiku atstājis uzņēmuma vadību, liecina laikraksta «Diena» rīcībā esošā informācija, ko apstiprināja arī uzņēmuma pārstāvji.

Tomingass neoficiāli ir minēta kā persona, kas, iespējams, sadarbojies ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), kā dēļ par kukuļošanu tika aizturēts Rīgas pilsētas Attīstības departamenta amatpersona Raimonds Janita, bet vēlāk arī bijušais tā vadītājs Vilnis Štrams.

Pašu kukuļošanu sīkāk NCC pārstāvji nekomentē, taču norāda, ka Latvijā ir problēmas ar detālo plānošanu.

Janitu un Štramu aizturēja 15. februārī, viņiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Kā kukuļa summa tiek minēti 65 000 eiro (45 700 latu), kas, iespējams, prasīti, lai projektam nevajadzētu mocīties ar detālplāna izstrādi. Uzņēmums, kura puses daļu īpašnieki ir vietējie uzņēmumi, bet otras — Skandināvijas būvkoncerns NCC, Rīgā, Spilvē, Dzirciema ielā, plāno būvēt daudzdzīvokļu namu kompleksu.

Laikraksts «Diena» raksta, ka Tomingasa vietā uzņēmumu vadīs līdzšinējais «NCC Baltija» vadītājs Gunārs Dudkins, kas skaidroja, ka lēmums par vadības maiņu saistīts ar notiekošo kukuļņemšanas izmeklēšanu un spriedzes dēļ. To pašu apliecina arī NCC pārstāvniecību Somijā un Baltijas valstīs vadītājs Timo Korhonens.

«Tomingasam šī izmeklēšana ir ļoti smaga,» teica Karhonens sarunā ar «Dienu». Viņš arī norādīja: «NCC nepraktizē nelikumīgus biznesa virzīšanas paņēmienus, arī kukuļdošanu ne, un tas attiecas uz visiem NCC projektiem visās valstīs, kurās darbojamies.»

Dudkins par lietas būtību runāja vēl izvairīgāk: «Manā rīcībā nav tādas informācijas, ka Rīgas Domē no NCC prasīts kukulis vai ka tas būtu maksāts.»

Tiesa, no viņa teiktā noprotams, ka problēmas pastāvējušas. «Detālā plānošana ir ļoti ilgstošs process jebkurā valstī,» teicis Dudkins. «Taču, piemēram, Somijā būvniekiem ir izvirzīti skaidri nosacījumi — Latvijā tādu nav, tādējādi attīstītājs ir atkarīgs no amatpersonu saprātīguma un spējas korekti izprast staipāmo likumdošanu.» Uz šo apstākli laikrakstam iepriekš norādīja arī «NCC Spilve Developments» valdes loceklis un viens no vietējiem akcionāriem Arnolds Laksa, sakot, ka būvvaldes neizlēmības dēļ projekts iekavējies vismaz par astoņiem mēnešiem.

Jau ziņots, ka sākotnēji uzņēmumam tika prasīts izstrādāt detālplānojumu, taču vēlāk — laikā, kad amatā bija vēl arī Štrams, šī prasība atcelta. Departaments tagad to skaidro ar to, ka attīstītājs veicis papildinājumus apbūves priekšlikumā, tāpēc būvvalde nospriedusi, ka projekts ir aprakstīts pietiekami detalizēti.

KNAB neatklāj, vai uzņēmējs uzreiz ziņojis par prasīto kukuli vai tas noticis vēlāk. Šajā lietā drošības līdzeklis uzņēmējam prasīts nav. Ja par kukuļošanu netiek ziņots, sods pienākas gan kukuļa devējam, gan ņēmējam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu