«TeliaSonera» piedāvā sadalīt «Lattelecom» divos uzņēmumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Zviedru telekomunikāciju koncerns «TeliaSonera» atkārtoti piedāvājis Latvijas valdībai atpirkt valsts daļas SIA «Lattelecom» un SIA «Latvijas mobilais telefons» (LMT), apsolot sadalīt «Lattelecom» divos - vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības - uzņēmumos.

Par to liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

«TeliaSonera» piedāvājums paredz, ka vairumtirdzniecības uzņēmums Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) uzraudzībā visiem operatoriem uz vienlīdzīgiem nosacījumiem piedāvātu «Lattelecom» pamattīkla pakalpojumus, tostarp LMT un uz «Lattelecom» bāzes veidotam mazumtirdzniecības uzņēmumam.

Vēstulē Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC) «TeliaSonera» mobilo pakalpojumu («Mobility») biznesa virziena vadītājs Kenets Karlbergs šādu modeli piedāvā kā risinājumu, kas kliedētu bažas par konkurences ierobežošanu, ja «TeliaSonera» pilnībā nopirktu abus telekomunikāciju operatorus, kuros tai jau šobrīd pieder daļas.

Vēstulē teikts, ka «TeliaSonera» ir ar mieru šādu darījumu veikt par agrāk minēto cenu - 500 miljoniem latu.

Karlbergs, kurš vairākus gadus piedalījies sarunās ar valdību par «Lattelecom» un LMT privatizāciju, arī norāda, - ja «TeliaSonera» nopirktu abus operatorus, koncerns būtu gatavs apspriest daļu savas pētniecības un attīstības darbu izvietošanu Latvijā.

«TeliaSonera» arī uzsver, ka «mūsu [«TeliaSonera»] «Lattelecom» daļu pārdošana nav risinājums, ko vēlamies, bet, ja tas ir vienīgais veids, tad vēlamies Jūsu [Latvijas valdības] detalizētu ieteikumu, kā šādu darījumu veidot».

«TeliaSonera» jau 2006.gadā sāka apspriest darījumu, kurā mainītu savus 49% «Lattelecom» daļu pret valsts īpašumā atlikušajām LMT daļām, jo toreizējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs paziņoja, ka «Lattelecom» zviedriem nepārdošot, taču šo darījumu neveica.

Karlbergs arī norāda, ka «TeliaSonera» darbība valstīs, kur tai pieder gan fiksētais, gan mobilais operators, ir «bez jebkādām pazīmēm, ka tās atpaliktu konkurences ziņā». Turklāt tarifi esot starp zemākajiem Eiropā, apgalvots vēstulē.

Zviedru koncerna vēstulē arī norādīts, ka «TeliaSonera» Zviedrijā šogad formāli atdalījusi tīkla operatoru no mazumtirdzniecības darbības.

Latvijas Telekomunikāciju asociācijas (LTA) izpilddirektors Jānis Lelis bija skeptisks par zviedru priekšlikumu dalīt «Lattelecom» tīkla operatorā un mazumtirgotājā.

«To dara Eiropā, piemēram, «British Telecom», bet, ja to darīs Latvijā, būtu jāstiprina regulatora [SPRK], pilnvaras, lai «Lattelecom» nevarētu pārsūdzēt un stiept garumā lēmumu stāšanos spēkā par tarifiem,» sacīja Lelis, vienlaikus pozitīvi vērtējot iespējamo «TeliaSonera» pētniecības un attīstības darbu izvietošanu Latvijā, kas palīdzētu atjaunot telekomunikāciju zinātnes nozari valstī.

Tomēr Lelis teica, ka tikpat labs, ja ne labāks, risinājums būtu, ja valdība pilnībā pārņemtu «Lattelecom», jo tādā gadījumā būtu iespējams par lielāku samaksu pārdot kontrolpaketi vai arī visu uzņēmumu.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) līdz nedēļas beigām atrodas atvaļinājumā ārzemēs. Pēc atgriešanās darbā viņš iepazīsies ar «TeliaSonera» piedāvājumu, tomēr plašāki komentāri tiks sniegti tikai pēc tam, kad šis jautājums būs izvērtēts valdībā, aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu