«TeliaSonera»: «Lattelecom» varētu nonākt valdībai tuvāka investora rokās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) atradis jaunu investoru, kas būtu ar mieru nopirkt «TeliaSonera» piederošos 49% «Lattelecom» daļu, aģentūru LETA informēja «TeliaSonera» mobilā biznesa «Mobility» vadītājs Kenets Karlbergs, kas trešdien tikās ar Šleseru.

Ministrs zviedru telekomunikāciju koncernam piedāvājis pārdot savus 49% «Lattelecom» daļas citam «valdībai tuvu stāvošam» investoram, nevis «The Blackstone Group», tā vietā iegūstot 100% «Latvijas Mobilā telefona» (LMT) daļu, sacīja Karlbergs.

Šlesers Karlbergam solījis nākamās nedēļas sākumā nosūtīt rakstveida priekšlikumu, taču zviedri uzstāj, ka arī pēc šāda darījuma jauniem īpašniekiem būtu jānodala fiksētā operatora vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības funkcijas.

«Cik sapratu, tas ir priekšlikums, kas vairs neietver «Blackstone» un MBO [jeb vadības un darbinieku izpirkšanas darījumu], bet kādu citu pusi, kas ir tuvāka Latvijas valdībai,» sacīja Karlbergs, norādot, ka Šlesers nosaucis arī konkrētu investoru. «Nezinu, vai to vajadzētu atklāt, pirms esmu izlasījis formālo priekšlikumu,» sacīja Karlbergs, paskaidrojot, ka viņam arī nav skaidrs Šlesera teiktā konfidencialitātes statuss.

Vaicāts, vai ministra nosauktais investors bijis starptautiski atpazīstams un tāds, ar kuru «TeliaSonera» nebažītos veikt darījumu, Karlbergs sacīja: «Ja vēstules saturs būs tāds, kā Šlesera kungs teica, tad jebkuram būs skaidrs, ka tas ir kāds, kuru valdība skaidri atbalsta.»

Karlbergs nenoliedza, ka darījums pēc būtības neatšķiras no tā, par kuru bija sarunas un pat abpusēja abu operatoru novērtēšana 2006. gadā, proti, ka «TeliaSonera» nopirktu atlikušās valsts daļas LMT, mainot pret tām savas 49% daļas «Lattelecom» un kādu naudas summu, lai kopēja samaksa kapitāla daļās un naudā atbilstu LMT cenai, par kuru puses būtu vienojušās.

«Esam izskatījuši dažādus variantus, un dažādu iemeslu dēļ tie tikuši noraidīti,» sacīja Karlbergs. «Arī šoreiz prasījām, kāda starpība. Acīmredzot, no valdības redzesloka, ir starpība starp to, ko viņi piedāvā, un to, kas bija agrāk. Nevaru izrakties cauri Latvijas likumdošanai, lai to saprastu, bet skaidrs, ka, formāli skatoties, ir kaut kāda atšķirība šajā izkārtojumā,» sacīja Karlbergs.

Skaidrojot, kādēļ «TeliaSonera» kā darījuma nosacījumu izvirzīs «Lattelecom» funkcionālo sadali, Karlbergs skaidroja: «Jautājums par konkurenci Latvijā mums kļūst arvien aktuālāks. Ja pārdosim «Lattelecom», pieprasīsim, lai jaunais īpašnieks veic šādu tīklu nodalīšanu.»

Ja «TeliaSonera» iegūs tikai LMT, tā centīsies attīstīt kompāniju kā «pilnasinīgu konkurentu fiksētā tīkla operatoram», piedāvājot bezvadu balss sakarus un internetu, kā arī fiksētos punktos mājās un birojos, sacīja Karlbergs, norādot, ka LMT varētu ienākt fiksēto sakaru tirgū, pērkot tīkla jaudu un pieslēgumus kaut vai no nākotnes «Lattelecom» vairumtirdzniecības uzņēmuma.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) nekomentēja «TeliaSonera» izteikumus. Tiek uzsvērts, ka otrdien, 18. martā, atbildīgo ministru darba grupa piedāvās valdībai pieņemt lēmumu par privatizācijas modeli, kurā «Lattelecom» un LMT nav kopīga akcionāru struktūra, proti, Latvijas valstij nav daļu LMT, bet «TeliaSonera» nav «Lattelecom» akciju īpašniece, aģentūrai LETA sacīja premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis (LPP/LC).

Ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK), kas ir valdības izveidotās «Lattelecom» privatizācijas darba grupas vadītājs, nav sīkākas informācijas par Šlesera trešdienas tikšanos ar «TeliaSonera», aģentūru LETA informēja ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inga Spriņķe.

«Katrā gadījumā, ja runājam par kādu izteiktu priekšlikumu «TeliaSonera», par ko šodien ziņo mediji, tas vērtējams tikai kā Šlesera pašiniciatīva, bet noteikti ne kā oficiāls valdības piedāvājums,» norāda Gerhards.

Ekonomikas ministrs informē, ka sākotnēji ir bijusi iecere organizēt valdības darba grupas sanāksmi ar «TeliaSonera», bet, tā kā valdība otrdien vēl nevienojās par vienotu pozīciju «Lattelecom» privatizācijas jautājumā, tikšanās atcelta.

«Nevar pārmest Šlesera kungam, ka viņš kā par telekomunikācijām atbildīgais ministrs tomēr ir ticies ar «TeliaSonera». Bet, par ko viņi runājuši, jautājiet viņam pašam. Tā viennozīmīgi nav bijusi valdības oficiāla pozīcija, jo par to tikai nākamotrdien turpināsies diskusijas Ministru kabinetā,» skaidro Gerhards.

Šodien plkst. 14.30 Satiksmes ministrijā notiks preses konference, kurā Šlesers informēs par aktualitātēm «Lattelecom» privatizācijas jautājumos.

Kā ziņots, 11. martā valdība nevienojās par atbalstu kādam no līdz šim piedāvātajiem telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēja «Lattelecom» privatizācijas piedāvājumiem un jautājums atkārtoti tiks skatīts nākamajā nedēļā.

Nākamajā otrdienā, 18. martā, tiks atkārtoti skatīts «Lattelecom» privatizācijas jautājums un valdība plāno vienoties par skaidru pozīciju uzņēmuma privatizācijā, iepriekš sacīja Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu