«Lattelecom» privatizēs akciju maiņas darījumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valdība pirmdien vienojusies par telekomunikāciju uzņēmuma SIA «Lattelecom» privatizācijas variantu, kas paredz «Lattelecom» un SIA «Latvijas Mobilais telefons» (LMT) akciju maiņas darījumu ar skandināvu koncernu «TeliaSonera».

Valdība ārkārtas sēdē konceptuāli vienojusies par akciju maiņas darījumu, taču balsojums par šo variantu nenotika.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pēc Ministru kabineta komitejas sēdes uzsvēra, ka šodien valdībā pieņemts konceptuāls lēmums par jautājuma virzību, kam tiks pakārtotas visas tālākās darbības:  15.aprīlī valdība vēlreiz izskatīs šodienas ārkārtas valdības sēdes protokolu, savukārt nākamotrdien, 22.aprīlī, valdībā tiks izskatīts teksts vēstulei, kas tiks nosūtīts «TeliaSonera».

Ja no «TeliaSonera» tiks saņemta pozitīva atbilde šādam maiņas darījumam, Privatizācijas aģentūrai sadarbībā ar «Latvijas Valsts radio un televīzijas centru» (LVRTC) tiks uzdots gatavot normatīvo bāzi 49% «Lattelecom» akciju pārdošanai un iespējamo pretendentu atlasei. Tālāk pārdodamā cena nevarēs būt mazāka par LVRTC maksāto.

Ja šī darījuma īstenošanai LVRTC būs nepieciešami papildu līdzekļi, valdība varētu arī lemt par atļauju kredītlīdzekļu piesaistīšanai.

Premjers pieļāva, ka šim akciju maiņas darījumam varētu saņemt «TeliaSonera» piekrišanu, jo līdzšinējās sarunās skandināvu koncerns esot noraidījis otru - Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto - privatizācijas piedāvājumu, kas paredzēja «Lattelecom» 100% kapitāldaļu pārdošanu izsolē, akcijas pārdodot gan valstij, gan skandināvu kompānijai «TeliaSonera».

Godmanis arī norādīja, ka valdība iebildīs pret iespējamu «Lattelecom» sadalīšanu divos uzņēmumos.

Pēc premjera teikta, īstenojot šo variantu, valdība iegūtu vismaz 270 miljonus latu, kā arī iespēju brīvi rīkoties ar 51% «Lattelecom» akciju.

Izvēlēto privatizācijas variantu valdības sēdē neatbalstīja apvienības «Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) ministri, tāpēc EM un Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais viedoklis tiks pievienots šī jautājuma izskatīšanas protokolā.

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) pēc valdības sēdes atkārtoti uzsvēra, ka gan viņš, gan pārējie TB/LNNK ministri saglabājuši pozīciju, ka valstij izdevīgāks tomēr būtu EM piedāvātais «Lattelecom» privatizācijas variants, jo tajā nav konstatētas juridiskas pretrunas, kā tas ir akciju maiņas darījumā, kā arī būtu lielāka skaidrība par finansiāliem ieņēmumiem.

Pēc Gerharda teiktā, īstenojot EM piedāvājumu, ņemot vērā jaunākos uzņēmumu novērtējumus, kopējie valsts ieņēmumi būtu tuvu 500 miljoniem latu. Savukārt TM kā juridisku šķērsli norādījusi arī to, ka LVRTC uzskatāms par raidorganzāciju.

TB/LNNK valdes loceklis un Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats aģentūrai LETA norādīja, ka ministri valdības sēdē ir pauduši visas TB/LNNK viedokli, taču atšķirīgais redzējums nebūs par iemeslu nesaskaņām koalīcijā. «Varbūt citos jautājumos arī kādai citai partijai ir cits viedoklis, un tādēļ jau neviens neiet prom no koalīcijas,» sacīja Grīnblats.

Premjers, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, arī nenoliedza iespēju, ka gadījumā, ja «TeliaSonera» nepiekrīt šādam maiņas darījumam, valsts atsakās no citiem privatizācijas variantiem un saglabā esošo situāciju, vairāk koncentrējoties uz dividenžu izņemšanu no LMT un «Lattelecom».

Pēc Godmaņa teiktā, ASV investīciju kompānijai «Blackstone» netiks radītas kādas īpašas priekšrocības akciju iegādē.

Valdības atbalstītais Satiksmes ministrijas piedāvājums paredz veikt kapitāldaļu maiņu starp valstij piederošo LVRTC un «TeliaSonera». Šajā variantā arī radīta iespēja «Lattelecom» privatizācijā piedalīties ASV investīciju kompānijai «Blackstone».

Variants paredz, ka LVRTC iegādātos no skandināvu koncerna «TeliaSonera» 49% «Lattelecom» kapitāldaļu un par tādu cenu uzreiz tālāk to pārdotu kādam investoram, visticamāk, «Blackstone».

LVRTC šajā darījumā būtu tikai starpnieks, kā arī tiktu ievērota «TeliaSonera» prasība darījumu kārtot ar valsti. Šāds darījuma modelis vienlaikus paredz to, ka LVRTC «TeliaSonera» pārdod valsts īpašumā esošās mobilo sakaru operatora LMT kapitāldaļas. «TeliaSonera» īpašumā nonāktu arī «Lattelecom» īpašumā esošās LMT kapitāldaļas.

«TeliaSonera» patlaban pieder 49% «Lattelecom» daļu, bet Latvijas valstij - 51%. Skandināvu koncernam pieder arī 49% LMT daļu, vēl 28% LMT daļu pieder valstij - 23% ar LVRTC un 5% ar Privatizācijas aģentūras starpniecību, bet atlikušie 23% LMT daļu pieder «Lattelecom».

Kā ziņots, jau no pagājušā gada otrās puses aktīvi tiek risināts jautājums par «Lattelecom» un LMT privatizāciju, taču valdība joprojām nav spējusi izšķirties par konkrētu privatizācijas modeli.

Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC) prognozē: ja izdosies veikt «Lattelecom» un LMT daļu apmaiņas darījumu un vēlāk pārdot 49% «Lattelecom», valsts ieguvums varētu būt ap 270 miljoniem latu. Valsts iegūtu maksu par 5% LMT akciju - vismaz 30 miljonus latu un vismaz 240 miljonus latu par «Lattelecom» akcijām. Tātad šo darījumu rezultātā, atstājot valsts īpašumā 51% «Lattelecom» akciju, valsts iegūtu ap 270 miljoniem latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu