Sūdzību par policistu piekāvušo britu neapcietināšanu skatīs 3. jūlijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas apgabaltiesa policijas iesniegto sūdzību par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 14. jūnija lēmumu neapcietināt Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieku piekāvušos divus Lielbritānijas pilsoņus skatīs šā gada 3. jūlijā.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Evita Naglinska, tiesas sēdes par drošības līdzekļiem britiem notiks plkst. 11 un 13.

LETA jau ziņoja, ka RPP darbinieku piekāvušie Lielbritānijas pilsoņi joprojām nav iemaksājuši drošības naudu, tāpēc policija iesniegusi tiesā sūdzību un lūdz ārzemniekiem kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko.

Ja tiesa lems par apcietinājuma piemērošanu, abi briti tiks izsludināti starptautiskajā meklēšanā un tiks apcietināti.

Britiem drošības nauda bija jāiemaksā līdz pagājušās nedēļas trešdienai, taču tā joprojām neesot saņemta.

Kā ziņots, 13. jūnija vakarā Vecrīgā, Līvu laukumā, kāds RPP darbinieks guva galvas traumas pēc tam, kad mēģināja iejaukties iedzērušu Lielbritānijas pilsoņu konfliktā ar kāda kluba apmeklētājiem. Policistam mediķi konstatējuši galvas smadzeņu satricinājumu.

13. jūnija vakarā kāda kluba apmeklētāji vērsušies pie pašvaldības policista, kurš dežurē Līvu laukumā izvietotajā informatīvajā mikroautobusā, lūdzot iejaukties konfliktā, kas kluba telpās bija izcēlies starp iedzērušiem britiem un pārējiem kluba apmeklētājiem. Sadzērušies ārzemnieki klubā bija uzmākušies apmeklētājiem.

Kad pašvaldības policists, tērpies uniformā, bet bez ieroča, piegājis pie kluba un mēģinājis noskaidrot situāciju, ārzemnieki viņam uzbrukuši, nogāzuši zemē un sākuši spārdīt ar kājām. Kautiņš risinājies jau uz ielas, tāpēc to pamanījuši pašvaldības policisti video novēršanas kamerās un nekavējoties uz notikuma vietu nosūtījuši RPP patruļas.

Notikuma vietā tika aizturēts un saslēgts roku dzelžos tikai viens Lielbritānijas pilsonis, jo pārējiem tobrīd izdevās aizbēgt. Iereibušais brits kopā ar dažiem notikušā lieciniekiem tika nogādāts policijas iecirknī.

Abus pārējos incidentā iesaistītos britus policisti notvēruši aptuveni stundas laikā.

Tikmēr Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa 14. jūnijā nolēmusi atteikt piemērot drošības līdzekli — apcietinājumu — diviem Lielbritānijas pilsoņiem, kuri piektdien vakarā tika aizturēti par Rīgas pašvaldības policista piekaušanu Vecrīgā, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Ar lūgumu apcietināt minētos Lielbritānijas pilsoņus tiesā vērsušās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Rīgas Centra iecirkņa amatpersonas.

Kā iepriekš preses brīfingā žurnālistus informēja RRP Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis, visi trīs briti jau dažas dienas pēc notikušā ir pametuši Latviju. Divi no viņiem tiek turēti aizdomās pēc Krimināllikuma 269. panta 2. daļas — par uzbrukumu varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai, ja uzbrukuma dēļ nodarīti smagi miesas bojājumi vai izraisītas citas smagas sekas vai uzbrukumu izdarījusi organizēta grupa.

Šis likuma pants paredz sodu — brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 13 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Šiem diviem Lielbritānijas pilsoņiem kā drošības līdzeklis noteikta drošības naudas iemaksa — katram 8000 latu, kas viņiem esot jāsamaksā nedēļas laikā. Trešajam aizturētajam ārzemniekam šajā kriminālprocesā noteikts liecinieka statuss.

Kā skaidroja Ķuzis, ja aizdomās turamās personas neiemaksās drošības naudu, tā būs izvairīšanās no izmeklēšanas, līdz ar to britus varēs aizturēt arī viņu dzimtenē, bet vēlāk viņi tiks nogādāti uz Latviju, kur tiks lemts par drošības līdzekļa maiņu.

Ķuzis atklāja, ka jebkurā gadījumā, visticamāk, Latgales priekšpilsētas tiesas 14. jūnija lēmums, ar kuru tika atteikts piemērot apcietinājumu minētajiem Lielbritānijas pilsoņiem, tiks pārsūdzēts. Arī šādā gadījumā britiem būs jābrauc uz tiesu Rīgā. RRP Kriminālpolicijas priekšnieks ir sašutis, ka par urinēšanu neatļautā vietā briti dažkārt tiek apcietināti, bet par pretošanos policistiem netiek, tomēr Ķuzis uzsvēra, ka tas esot tikai viņa subjektīvais viedoklis.

Aizdomās turamie briti ir aptuveni 30 gadu veci. Viens no viņiem strādā celtniecības sektorā, otra darba gaitas ir saistītas ar kādu auto rūpnīcu. Latvijā viņi iepriekš nav reģistrēti kā likumpārkāpēji. Savu vainu policijai tūristi kategoriski noliedz, norādot, ka neko par minēto kautiņu nezinot.

Visi trīs briti aizturēšanas brīdī bija vismaz 1,5 promiļu lielā alkohola reibumā, skaidroja Ķuzis.

Kā pastāstīja RPP priekšnieks Jānis Geduševs, piekautais policists atrodas slimnīcā, viņam ir galvas smadzeņu satricinājums.

Geduševs pieļauj iespēju, ka būtu jāsāk stingrāk kontrolēt ārzemju tūristus. Viņš cer, ka arī kafejnīcu, klubu un bāru personāla darbinieki stingrāk izvērtēs savu atpūtas vietu apmeklētāju darbības un vērsīsies policijā jau laikus, neļaujot attīstīties nopietniem strīdiem.

Kā ziņots, britu vīriešu kārtas tūristi, kuri uz Rīgu dodas svinēt savas vecpuišu balles un kuriem iedzīvotāju vidū ir dzērāju un sekstūristu slava, jau ilgstoši rīdziniekiem sagādā galvassāpes. Piemēram, pēdējā laikā vairāki no viņiem aizturēti par urinēšanu pie Brīvības pieminekļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu