Saakašvili: Krievijas plānos ietilpst arī Baltijas valstis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/scanpix

Krievijas premjera Vladimira Putina plānos ietilpst ne vien Gruzija vai Kaukāzs, bet arī Ukraina, Baltijas valstis un Vidusāzija, bet viņa galīgais mērķis ir Padomju Savienības atjaunošana — šādu pārliecību intervijā Lietuvas televīzijai paudis Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

Pēc viņa teiktā, Rietumeiropai «pēc iespējas drīzāk jāpamostas un jāpieņem morāls lēmums» attiecībā uz Gruzijas dalību NATO.

«Runāts tiek ne vairs par šo reģionu vien — Krievija vienpusējā kārtā pārdalījusi Eiropas karti,» sacījis Gruzijas līderis. «Putins man uzsvēris divas lietas — un to būtu svarīgi zināt arī Baltijas valstīm —, ka neviens nevar cīnīties ar viņu Kaukāzā un ka Rietumu lidmašīnas neapturēs viņu Baltijas valstīs. (..) Nelolojiet citas ilūzijas. Viņš vēlas atmaksāt par PSRS iziršanu un Krievijas pazemojumu un atjaunot impēriju,» paziņojis Saakašvili.

Jautāts par iespējamo NATO atbildi uz Maskavas rīcību Kaukāzā, viņš atbildējis, ka tas patlaban ir morāls, nevis tehnisks jautājums. «Agrāk daži Eiropas līderi centās to pārvērst tehniskā problēmā, bet es ceru, ka šoreiz tā nenotiks. Ceru, ka visi apzinās pašreizējos draudus,» viņš piebildis.

«Mums nekavējoties vajadzīga dalība [aliansē]. Nevis dalības rīcības plāns, nevis pārejas laikposms,» uzsvēris Gruzijas prezidents. «Ja NATO parādīs vājumu, kā tas notika Bukarestē, draudi saglabāsies visām dalībvalstīm. Šoreiz cietusi Gruzija, pienāks kārta arī citiem, arī NATO valstīm.»

Atbildot uz Lietuvas televīzijas korespondenta jautājumu, Saakašvili kategoriski noraidījis iespēju, ka Gruzija jebkādos apstākļos varētu piekrist atzīt Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību. «Vai jūs piekristu atdot Viļņu vai Kauņu? Nekad. Suhumi mums ir kā Kauņa,» viņš sacījis.

Pēc Gruzijas prezidenta teiktā, demokrātiju nav iespējams ietekmēt no ārpuses, tai ir «sava imunitāte», bet Krievija to nesaprot.

Saakašvili ļoti atzinīgi novērtējis palīdzību, ko tai sniegusi Lietuva, īpaši tās prezidents Valds Adamkus un diplomāti. «Lietuvas prezidents cīnījies par mums kā par savu paša zemi. Eiropas vēsturē nav daudz tādu politiķu,» viņš piebildis.

Kā norādījis Gruzijas valsts vadītājs, tagad svarīgākais būtu nesamierināties ar notikušo, jo, viņaprāt, Krievija var uz dažiem mēnešiem nomierināties, bet vēlāk «pārgrupēties un uzbrukt atkal». «Būtu vēsturiska kļūda atļaut viņiem palikt nesodītiem par to, kas izdarīts Gruzijā. Mums jātiek galā ar viņu agresiju, tankiem, iedomību, noziedzīgo politiku, jāizvērtē viņu veiktā etniskā tīrīšana,» viņš sacījis.

«Tas ir iespējams, Gruzijas valsts mugurkauls nav salauzts, mēs nekad nepadosimies, mēs cīnīsimies par sevi, un mums vajadzīgs jūsu atbalsts. (..) Mēs esam pirmā Eiropas aizsardzības līnija — ja viņi to pārraus, tad pārraus arī citas,» izteicies Saakašvili.

«Eiropa mostas. Manuprāt, Vācijas kanclere Angela Merkele sniegusi labu paziņojumu, to sāk saprast arī Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Tā ir liela atšķirība, salīdzinot ar agrākajiem Vācijas un Francijas vadītājiem. (..) Protams, agrāk pastāvēja nesaprašanās un pārlieku liela uzticēšanās krieviem. Tomēr, ja kādam arī bijušas ilūzijas, tagad tās zudušas,» viņš secinājis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu