5. Kas šodien jāredz «Arsenālā»? «Apollo» filmu TOP 3

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

 «Arsenāla» piektajā dienā  kinoteātris «Rīga» piedāvā trīs mūsuprāt skatītāju ievērības cienīgas filmas – «Misters Vientulība», meditatīvo drāmu «Klusā gaisma» un igauņu šedevru «Rudens balle»

Kino «Rīga»  Lielā zāle plkst. 21:15
MISTERS VIENTULĪBA
Par ko filma?
Maikla Džeksona atdarinātājs dzīvo viens Parīzē un pelna dienišķo maizi kā ielu mākslinieks. Uzstājoties veco ļaužu pansionātā, viņš satiek Merilinas Monro dubultnieci, kura viņu uzaicina uz pili pie ezera Skotijas augstienēs. Pilī dzīvo dubultnieku komūna – Merilina Monro, viņas vīrs Čārlijs Čaplins un viņu meita Šērlija Templa, kā arī Anglijas karaliene, Džeimss Dīns, Madonna, Pāvests un citi. Kopā viņi gatavojas grandiozam koncertuzvedumam. Tajā pašā laikā Latīņamerikas džungļos notiek kāds brīnums…Filma piedalījusies Tribekas, Kannu un citos kinofestivālos.
Kāpēc jāredz?
21. gs. mediju kultivēto lielāku un mazāku izmēru zvaigžņu un zvaigznīšu ērā Harmonija Korina filma skar aktuālu tēmu par mūsdienu cilvēku izmisīgo vēlēšanos «būt citam» -  līdzināties pazīstamām sejām, zaudējot savu identitāti un radušos tukšumu aizstājot ar mākslīgi radītu neveselīgu klonu. Djēgo Lunas un Samantas Mortones atveidotie Maikls Džeksons un Merilina Monro ir visskumjākie tēli modernās popkultūras Panteonā. Paralēli sižetam par zvaigžņu klonu komūnu un neīstām identitātēm, filmā skar arī  otru tēmu - par ticību neiespējamām lietām – «Misterā Vientulība» iepīts arī dokumentālā stilā uzņemts savstarpēji nesaistīts ironisks sižets par lidojošu katoļu mūķeņu misiju Centrālamerikā, kuras vada katoļu priesteris vācu režisora Vernera Hercoga veidolā. Abu sižetus vieno sapņa nereālais spožums, viss ir brīnišķīgi, kamēr šos sapņu plīvurus nepārplēš nežēlīgais realitātes nazis.

Kino «Rīga»  Mazā zāle plkst.13:30
KLUSĀ GAISMA
Par ko filma?

Johans un viņa ģimene dzīvo anabaptistu menonītu komūnā Meksikas ziemeļos. Johans, kurš jau daudzus gadus pilda vīra un tēva pienākumus, noziedzas pret cilvēku un Dieva likumu – viņš iemīlas citā sievietē. Esteres, Johana un Mariannas ceļi krustojas uz nenosakāmās robežas starp garu un miesu. Vai ir iespējams izvēlēties tālāko virzienu, nesagraujot kādu no trīs dzīvēm? Pēc režisora vārdiem svarīgākais, kas cilvēkam var piederēt, ir cerība. Hipnotizējošā attēla un skaņu simfonija «Klusā gaisma» ir ieguvusi žūrijas balvu Kannās un godalgas festivālos Limā, Stokholmā, Havanā un citur.
Kāpēc jāredz?
Meksikāņu režisora Karlosa Reigadas metafiziskā drāma «Klusā gaisma» ir nesteidzīga meditācija par garīgām tēmām – grēku nožēlu, piedošanu, žēlsirdību un mīlestību pusmūžā. Šajā vienkāršajā un elegantajā kino darbā režisors filmējis neprofesionālus aktierus, pētot laulības pārkāpumu kādā lauku miestiņā, kur  Dievs ir neatņemama ikdienas   sastāvdaļa. Ticība te vienlaikus var būt gan svētība, gan lāsts, gan attaisnojums cilvēciskām kaislībām. Filma pacietīgam, gudram un jūtīgam skatītājam.   

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu