Nobela prēmija ekonomikā piešķirta amerikānim Polam Krugmenam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nobela prēmija ekonomikā piešķirta amerikāņu ekonomistam, komentētājam un rakstniekam Polam Krugmenam par globalizācijas tendenču skaidrošanu, paziņoja Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija.

Prestižo desmit miljonus Zviedrijas kronu vērto prēmiju Krugmens saņems par jaunas teorijas izstrādāšanu, kas sniedz atbildes par brīvās tirdzniecības un globalizācijas efektiem, kā arī par pasaules mēroga urbanizācijas izplešanos.

«Tādā veidā viņš ir integrējis iepriekšējos pretrunīgos pētījumus par starptautisko tirdzniecību un ekonomisko ģeogrāfiju,» teikts komitejas paziņojumā.

Krugmena teorija paskaidro, kāpēc tirdzniecībā dominējošām valstīm ir ne tikai līdzīgi apstākļi, bet tās arī tirgo līdzīgus produktus.

Preses uzmanības lokā Krugmens nonācis saistībā ar viņa pausto ASV prezidenta Džordža Buša administrācijas kritiku.

Krugmens ir ekonomikas un starptautisko attiecību profesors Prinstonas universitātē, kā arī komentētājs laikrakstā «The New York Times» un blogotājs.

Jautāts par pašreizējo globālo finanšu krīzi, Kurgmens prognozēja, ka pasaules ekonomika varētu izvairīties no pilnīga sabrukuma, tomēr piedzīvos ilgu ekonomisko lejupslīdi.

«Tas ir šausminoši. Bet es esmu mazāk šausmināts šodien nekā piektdien,» par pēdējās nedēļās fondu biržās novēroto haosu sacīja Krugmens.

Virkne pasaules valdību nedēļas nogalē vienojās par radikāliem pasākumiem, lai glābtu bankas un iepludinātu finansējumu tirgū, cerībā apturēt globālo lejupslīdi.

Krugmens atzinīgi novērtēja pasaules līderu centienus.

«Mums būs lejupslīde un, iespējams, ilga lejupslīde, bet varbūt mēs izvairīsimies no sabrukuma,» viņš prognozēja.

Ekonomikas prēmija, kas oficiāli tiek dēvēta par Alfrēda Nobela vārdā saukto Zviedrijas Centrālās bankas ekonomikas zinātņu balvu, tiek pasniegta kopš sešdesmitajiem gadiem un neietilpa Alfrēda Nobela testamentā uzskaitītajās prēmijas kategorijās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu