KNAB Jūrmalas mēram Trencim piemēro aizdomās turamā statusu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vakar izsaucis uz biroju jaunievēlēto Jūrmalas Domes priekšsēdētāju Ģirtu Trenci, kur viņam piemērots aizdomās turamā statuss krimināllietā, kurā par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu apsūdzēts bijušais pašvaldības SIA «Jūrmalas slimnīca» valdes priekšsēdētājs Juris Tračums.

Kā telekompānijas LNT raidījumā «900 sekundes» skaidroja Trencis, Tračums bija, iespējams, pretlikumīgi sev piešķīris 23 000 latu, bet ar Jūrmalas Domi slēgtais mierizlīgums bijis par summu, kas ir divas reizes mazāka — 11 000 latu.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa jūnijā nolēma atcelt Jūrmalas pilsētas tiesas spriedumu un nodot jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā krimināllietu, kurā par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu apsūdzēts Tračums. Tā kā apgabaltiesa pirmās instances tiesas spriedumā saskatīja Kriminālprocesa likuma normu pārkāpumus, tagad Jūrmalas pilsētas tiesai lieta būs jāizskata citā sastāvā.

Kā ziņots, Jūrmalas pilsētas tiesa 6. maijā starp Tračumu un «Jūrmalas slimnīcu» apstiprināja izlīgumu un pirmās instances tiesa uzskatīja, ka kriminālprocess līdz ar to ir izbeidzams, taču vēlāk par šādu lēmumu apelācijas protestu iesniedza prokuratūras pārstāvis, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Tračuma advokāts Normunds Duļevskis. Pēc advokāta domām, pirmās instances tiesas lēmums bija tāds, kādam tam vajadzēja būt, jo Tračums slimnīcai esot samaksājis tik lielu naudas summu, cik tā uzskatījusi par nepieciešamu. Sīkākus izlīguma noteikumus Duļevskis gan aģentūrai LETA nekomentēja.

Kā ziņots, Jūrmalas pilsētas prokuratūras prokurore Aiva Krasta apsūdzību Tračumam pēc Krimināllikuma 325. panta 1. daļas uzrādīja pērn augustā.

Par valsts amatpersonai likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ar to radīts būtisks kaitējums valsts vai sabiedrības interesēm vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

LETA jau ziņoja, ka process par Tračuma darbībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā tika sākts 2007. gada aprīlī.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrojis, ka laika posmā no 1999. gada līdz 2004. gada oktobrim «Jūrmalas slimnīcas» amatpersona, vienpersoniski izdodot rīkojumus un nosakot izmaksāt sev atlīdzību papildu darba algai, radījusi zaudējumus 33 367 latu apmērā un būtisku kaitējumu valsts un sabiedrības interesēm.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka «Jūrmalas slimnīcas» valdes priekšsēdētājs ilgstoši pārkāpis valsts amatpersonai likumā noteiktos ierobežojumus pieņemt lēmumus, kuros viņš pats ir personiski vai mantiski ieinteresēts. Viņš nav arī ievērojis Ministru kabineta noteikumus un noslēgtā darba līguma nosacījumus attiecībā uz savu atalgojumu, iepriekš norādīja KNAB.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu