Meklē 2008. gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju sesto reizi aicina meklēt gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu, portālu «Apollo» informēja Maija Sinka, Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore.

Gada vārds — spilgtākais un trāpīgākais pēc latviešu valodas likumībām veidotais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis 2008. gadā.

Gada nevārds — nejēdzīgākais darinājums vai nevajadzīgākais svešķermenis, kas valodā parādījies vai manāmi izplatījies 2008. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotais teiciens — spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2008. gadā.

Sūtītājus lūdzam, ja iespējams, norādīt, kur vārds vai teiciens dzirdēts, kādā publikācijā tas lasīts un kādā sakarībā lietots. Lūdzam minēt arī sūtītāja vārdu, uzvārdu un adresi (vēlams arī e-pasta adresi).

gadavards@inbox.lv

2008. gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks paziņoti īpašā preses konferencē 2008. gada 26. janvārī.

Vērtētāji būs dažādu jomu valodnieki no trim minētām organizācijām: RLB Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un LZA Terminoloģijas komisijas.

Informācijai

Līdzīgas akcijas, kuru mērķis ir veicināt sabiedrības uzmanību valodas saturiskai un formālai tīrībai, ik gadu notiek daudzās valstīs visā pasaulē, piemēram, arī Vācijā un ASV.

Latvijā pirmo reizi tāda akcija notika 2003. gadā, kad par gada vārdu kļuva «zīmols», par nevārdu — «eiro» (tā nelokāmības dēļ) un par spārnoto teicienu — vārdkopa «zelta rokas» ar jaunu nozīmi.

2004. gada vārds bija «mēstule» (angliskā vārda «spams» vietā), nevārds — «māsterplāns» (ieteikts to aizstāt ar vārdu «virsplāns» vai «dižplāns») un spārnotais teiciens — «valsts deg zilās ugunīs».

Par 2005. gada vārdu kļuva «smacenis» (angliskā vārda «smogs» vietā), par nevārdu — «centrs» nevajadzīgi plaši sastopamā nozīmē ‘liela vai maza vieta, kur kaut kas notiek’ un par spārnoto teicienu — «vanags noknāba cālīti».

2006. gada vārds bija «draugoties» kā tīmekļa «draugiem.lv» lietotāju darbības vārds ar daudziem šā vārda atvasinājumiem, nevārds — «hendlings» anglicisms, kas dzīvu radību kontekstā izklausās pat neētiski, spārnotais teiciens — «ņēma un uzmeta» aktuāli folklorizējies latviešu valodā, tad vēl daudzi spilgti savārstījumi, kā piemēri plašai tagadējai parādībai tekstos un runās ar visādiem nesakarīgiem vārdu virknējumiem.

2007. gadā: gada vārds: «ēnstrādnieks», nevārds: «(siera) produkts» un spārnotais teiciens: «bojāts horizontālais taimkods».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu