Vai biseksuāļi ir apsēsti ar seksu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no «Apollo» arhīva

Par lesbietem un gejiem joprojām tiek izteikts daudz aizspriedumainu apgalvojumu, bet, ja kāds atzīstas, ka ir biseksuāls, heteroseksuālo cilvēku prātam tas nav aptverams.
 
Ļaudis ar tradicionāliem uzskatiem nespēj pieņemt, ka citi varētu iemīlēties te sievietē, te vīrietī. Tad mēdz apgalvot, ka: «Biseksuāļi ir apsēsti ar seksu», «Biseksuāļi vienu dienu guļ ar sievieti, otru — ar vīrieti», «Biseksuāļi mīlējas ar vīriešiem un sievietēm reizē».

Biseksuālie autori un apvienības šādiem aizspriedumiem grib darīt galu. Viņi norāda, ka biseksuāļi apvieno raibu laužu grupu, kurai piemīt pat šķietami pretrunīgas īpašības, jo: «Tipiska biseksuāļa vai biseksuāles nemaz nav, gluži tāpat un pat vēl vairāk, kā nav tipiska zilā, tipiskas lesbietes, tipiska heterosekuāla vai heteroseksuāles,» raksta Fransiss Hīzerss un Aīmūts Kēnigs grāmatā «Biseksualitāte».

Amerikāņu sociologs Martins S. Veinbergs balstās uz to, ka visai daudz biseksuālu sieviešu un vīriešu dzīvo heteroseksuālās attiecībās. Lesbiešu vai geju attiecības biseksuāļu starpā ir reti sastopamas. Taču vienlaikus uzturēt mīlas attiecības ar sievieti un vīrieti daudziem biseksuāļiem ir nepiepildīts sapnis, uzskata Fransiss Hīzerss un Almūts Kēnigs, «jo viņi ļoti labi apzinās grūtības un noslodzi, kas saistās ar dubultattiecībām».

Ja viss rit veiksmīgi, tad biseksuālis pa vidu ir privileģētā stāvoklī, taču viņš var justies arī saplosīts un pārslogots. Patiešām līdzvērtīgas vai gandrīz līdzīgas attiecības ar abiem partneriem ir gandrīz neiespējamas — jau tāpēc vien, ka runa ir par attiecībām pret diviem dažāda dzimuma cilvēkiem.

Abi autori kategoriski iebilst pret uzskatu, ka biseksuāļi neesot uzticīgi. «Biseksualitāte nekādā ziņā nav automātiski pielīdzināma jau iepriekš ieprogrammētai neuzticībai.» «Arī biseksuāļi bieži vien dzīvo monogāmās attiecībās.» Pārpratumus rada tas, ka cilvēki neatšķir divus faktus: «Biseksualitate uzskatama par seksuālu orientāciju tāpat kā hetero- un homoseksualitāte, tā saistās ar priekšstatu pašam par sevi. Monogāmija no vienas puses un vēlme pēc «brīvām» attiecībām no otras turpretī saistās ar jautājumu par nedabiskām saistībām divu cilvēku starpā.»

Kā īsti ir ar daudzināto biseksuāļu kāri pēc trijotnes? Fransiss Hīzerss un Almuts Kēnigs apgalvo, ka triju personu vienlaikus mīlēšanās ir klišeja: «Ir biseksuāļi, kuri savas spējas uzturēt seksuālas attiecības gan ar sievietēm, gan vīriešiem uzskata par vienu no otras atdalītām seksualitātes formām.» Vienas vajadzības viņi labāk apmierina ar vīriešiem, turpretī citas — ar sievietēm.

Abi autori pēdīgi nonāk pie atzinuma: «Sievietes un vīrieši, kurus pievelk abu dzimumu personas, nav ne slimi, ne apsēsti ar seksu, ne nenobrieduši, ne sevī iemīlējušies, ne mānītāji, ne haotisku attiecību cienītāji. Katrā ziņā ne biežāk kā hetero- vai homoseksuāļi.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu