Pabeigta Gaujas tilta Murjāņos rekonstrukcija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

VAS «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) informē, ka pabeigta pirms diviem gadiem uzsāktā Gaujas tilta Murjāņos rekonstrukcija. Jaunais Gaujas tilts veidots kā nepārtrauktas sistēmas spriegbetona siju tilts ar kopējo garumu 135 metri un kopējo brauktuves klātnes platumu 16,27 metri.

2005. gadā, veicot Murjāņu tilta tehniskā stāvokļa un nestspējas novērtējumu, tiltu eksperti konstatēja, ka tilta tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs - stipri saplaisājis un sairis betons tilta malējo siju galos, korodējuši stiegrojuma kūļu gali, ievērojami saplaisājis krasta balstu un starpbalstu uzkalu betons. Veicot konstrukciju nestspējas aprēķinu, atklājās, ka arī tilta nestspējas rezerve ir samazinājusies aptuveni par 30%, tāpēc steidzami ir nepieciešama tilta rekonstrukcija.

Rekonstrukcijas laikā veikta tilta esošo balstu daļēja demontāža un paplašināšana, lai nodrošinātu jaunās laidu konstrukcijas atbalstīšanu. Krasta balstu pamata konstrukcijas izbūvei ir izmantots esošais balsta pāļu pamats, kas ir pastiprināts ar trim no jauna izbūvētiem dzelzsbetona urbtiem pāļiem. Tilta izbūve veikta izmantojot laiduma uzbīdīšanas metodi. 

Rekonstrukcijas laikā tilta laiduma konstrukcijā parādījās nepieļaujami lielas plaisas un laiduma konstrukcija ieliecās. Darbi nekavējoties tika apturēti un konstrukcija norobežota. Divus mēnešus, pieaicinot arī ārvalstu ekspertus, tika meklēti turpmākie risinājumi un analizēta ietekme uz tilta ilgmūžību. Rezultātā tika pārstrādāts projekts, papildināts armējums un pārveidota pagaidu uzspriegšanas shēma. Apturētos darbus atsāka un šī gada maijā veiktā tilta slogošana uzrādīja labus rezultātus. Jūnija beigās tilts ar 8 mēnešu kavēšanos tika nodots ekspluatācijā. Jaunais tilts atbilst mūsdienu prasībām, ilgmūžības nodrošināšanai tiks sekots līdzi, ik pa 5 gadiem veicot inspekcijas pārbaudes.

Tiltam pār Gauju pie Murjāņiem autoceļa A3 Inčukalns-Valmiera-Igaunijas robeža (Valka) 1,2. kilometrā ir sena vēsture. 1920. gadā šajā vietā tika uzbūvēts 166,4 metrus garš atgāžņu sistēmas tilts, kas bija garākais šādas sistēmas tilts Latvijas vēsturē. Vairākkārt remontēts, tilts nokalpoja līdz 1941.gadam, kad Padomju karaspēkam atkāpjoties, to nodedzināja. 1948.gadā tiltu atjaunoja iepriekšējā sistēmā, bet 1961.gadā šajā pārejas vietā tika uzbūvēts 133,16 m garš spriegota dzelzsbetona tilts.

Jauno tiltu projektēja SIA « Inženierbūve» un būvēja SIA «Merko Ehitus» Latvijas filiāle SIA «Merks». Būvuzraudzību veica SIA «Firma L4». Būvniecības izmaksas ir 2,75 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu