Vienojas par pensiju un atalgojuma samazinājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ceturtdienas vakarā notikušajā koalīcijas padomes sēdē, kurā piedalījās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, panākta vienošanās par 10% samazināt visas pensijas, par 20% - atalgojumu valsts pārvaldē, savukārt izmaiņas nodokļu sistēmā pagaidām netiks veiktas.

Strādājošajiem pensionāriem pensija tiks samazināta par 70% jeb vairāk nekā divas reizes, kas dos 37,8 miljonu latu ietaupījumu valsts budžetā, savukārt visas vecuma un izdienas pensijas tiks samazinātas par 10%, kas dos 50,5 miljonu latu ietaupījumu valsts budžetā. Par 10% tiks samazinātas arī māmiņu algas un ģimenes valsts pabalsti, tādejādi ietaupot 6,3 miljonus.

Neapliekamo minimumu no līdzšinējiem 90 latiem paredzēts samazināt uz 35 latiem, savukārt pensionāriem neapliekamais minimums tiks saglabāts 165 latu apmērā. Šie pasākumi valsts budžetā dos 43,8 miljoni latu ietaupījumu.

Visās iestādēs, kurās atalgojums tiek maksāts no valsts budžeta, algas paredzēts samazināt par 20%, ietaupot 64 miljonus latu. Papildus samazinājums iepirkumiem noteikts 9,2 miljonu latu apmērā.

Tāpat visu ministriju centrālajiem aparātiem budžets tiks samazināts par 30%, savukārt par 50% tiks samazināts finansējums aģentūrām, gan neskarot tās aģentūras, kas saistītas ar Eiropas Savienības fondu apguvi.

Vienošanās paredz, ka pievienotās vērtības nodoklis (PVN) no 1.jūlija netiks palielināts no 21% līdz 23%, kā šodien piedāvāja Finanšu ministrija. Tāpat netiks ieviests progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Vienošanās paredz palielināt ieņēmumus no dividendēm, uzdodot visām valsts kapitālsabiedrībām iemaksāt valsts budžetā 80% no iepriekšējā gada peļņas, bet AS "Latvenergo" - visu pagājušā gada peļņu. Tas palielinātu valsts budžeta ieņēmumus par 8,8 miljoniem latu. Savukārt akcīzes nodokļa palielināšana alum un stiprajam alkoholam palielinās ieņēmumus par 3,8 miljoniem latu. Plānots arī azartspēļu nodevas palielinājums.

Koalīcija vienojusies likvidēt valsts kapitālsabiedrību padomes, apturēt ierēdņu apmācības, kā arī samazināt valsts administrācijas skolas funkcijas. No 1.augusta darbību apturēs komisija PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai.

Veselības ministrijas budžetu paredzēts samazināt par 45 miljoniem latu, Aizsardzības ministrijas - par 15 miljoniem latu, Izglītības un zinātnes ministrijas - par desmit miljoniem latu, Iekšlietu ministrijas - par deviņiem miljoniem latu. Zemkopības ministrijai paredzēts dažādu programmu samazinājums par kopumā 23,8 miljoniem latu, tostarp subsīdijas zemniekiem paredzēts samazināt par trīs miljoniem latu.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai investīcijām pašvaldībām un pašvaldību vienreizējiem pasākumiem noteikts finansējuma samazinājums 5,5 miljonu latu apmērā, ārvalstu finanšu palīdzības projektu apguvē - 1,4 miljonu latu apmērā. Vides ministrijas budžetu paredzēts samazināt par vienu miljonu latu, kā arī sākto projektu finansējumu paredzēts samazināt par 6,5 miljoniem latu, tāpat projektu finansēšanai noteikts trīs miljonu latu samazinājums.

Finanšu ministrijas budžetu samazināts par 46,1 miljonu latu, Satiksmes ministrijas budžetu - par četriem miljoniem latu. Subsīdijas un dotācijas augstskolām (visām ministrijām) plānots samazināt par 7,8 miljoniem latu, izņemot finansējumu, kas paredzēts studentu stipendijām un transporta kompensācijām. Zinātnes bāzes finansējuma samazinājums paredzēts 0,7 miljonu latu apmērā.

Subsīdijas un dotācijas kultūras iestādēm paredzēts samazināt par 1,7 miljoniem latu, patstāvīgo institūciju preču un pakalpojumu izdevumus - par 0,3 miljoni latu. Saeimas izdevumu samazinājums noteikts 2,8 miljonu latu apmērā.

Mērķdotācijas sporta, mākslas un mūzikas skolām paredzēts samazināt par 8,1 miljonu latu, uz piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācību plānots taupīt 5,7 miljonus latu.

Vienošanos parakstījušas koalīcijas partijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, uzsverot strādājošo interešu aizstāvību, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Pašvaldību savienība un Latvijas Pensionāru federācija.

Kā ziņots, šodien jau vairākas stundas ar pārtraukumiem ilgst Ministru kabineta sēde, kuras laikā valdība meklē iespējas par 500 miljoniem latu samazināt budžeta izdevumus, kā arī ar vairāku nodokļu palielināšanu palielināt budžeta ieņēmumus.

Ministru kabineta ēkā ieradās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, lai klātienē saņemtu informāciju, kā norit valdības sēde, kurā tiek lemts par šā gada budžeta grozījumiem. Valdības sēdē tika izsludināts pārtraukums un sasaukta koalīcijas padomes sēde.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu