Vai sauna veicina gribēšanu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Erots

Kāda sieviete vaicā: «Mans vīrs bieži pasācis iet uz saunu. Sākumā domāju: mīļāko iegādājies un sauna ir tikai iegansts. Bet pēc saviem pirts gājieniem viņš ir kā traks pēc manis. Kas nu tā par mīļāko, no kuras vīrs pārnāk tik «izsalcis»? Sāku viņu izprašņāt. Izrādās, pirts vainīga! Vai tā varētu būt?»

Atbild ārsts terapeits A. Krastiņš

Strīdi par pirts ietekmi uz cilvēka seksualitāti zināmi jau sen. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka pirts procedūra negatīvi ietekmē vīrieša fertilitāti (auglību), jo līdz ar vīrieša dzimumorgānu sasilšanu krasi samazinās dzīvotspējīgo spermatozoīdu skaits.

Kā zināms, zinātnē notiek arvien jauni atklājumi, kas bieži noliedz iepriekšējos. Tā nesen somu mediķu atklājumi iepriekšminēto apgalvojumu apgāza. «Ja tā būtu patiesība, mēs jau sen būtu izmiruši kā nācija, jo saunā karsējušies gan mūsu tēvi, gan vectēvi, gan vecvectēvi,» uzskata somi.

Pētnieki aptaujājuši vairākus tūkstošus precētu pāru un nonākuši pie satriecoša secinājuma: kaislīgie saunmīļi ar seksu nodarbojas divarpus reižu biežāk nekā dušmīļi vai vannmīļi. «Sauna paaugstina libido!» tāds bija pētījuma verdikts.

Saunas organismu atveseļojošais un nostiprinošais efekts ir vispārzināms. Bet ir vēl citi labumi:

1. Pēc pirts cilvēka organisms ir relaksācijas stāvoklī un ļoti uzņēmīgs pret ārējiem taustes kairinātājiem.

2. Pirtī optimizējas asinsrite, tātad erogēnajām zonām pieplūst vairāk asiņu.

3. Organismā krasi samazinās pienskābes daudzums, kas ir noguruma galvenais faktors. Tomēr nevajadzētu ar seksu nodarboties tieši karsētavā, jo augstā temperatūra ir papildu slodze sirdij un ne katrs izturēs tādus eksperimentus. Somu zinātnieku atklāto atziņu labāk pārbaudīt nedaudz vēlāk — gultā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu