Maizītis negrib atklāt, kāpēc aizslīdējis no «Parex» apspriešanas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

LR ģenerālprokurors Jānis Maizītis nevēlas atklāt iemeslus, kuru dēļ viņš pagājušā gada 8. novembrī izlēma pamest izšķirošo valdības sēdi, kurā tika pieņemts galīgais lēmums par «Parex bankas» pārņemšanu.

Prokuratūras likums nosaka, ka gan ģenerālprokuroram, gan departamentu virsprokuroriem ir tiesības piedalīties valdības sēdēs – tostarp arī to slēgtajās daļās – un izteikt viedokli saistībā ar izskatāmajiem jautājumiem.

Tomēr izrādās, ka J. Maizītis tiesības izteikt savu kā galvenā likumsarga viedokli saistībā ar «Parex bankas» pārņemšanu pirms galīgā lēmuma pieņemšanas nav izmantojis. Labi zinot, ka šis jautājums tiks izskatīts, ģenerālprokurors valdības sēdi tomēr pametis pēc tam, kad tajā izspriests par valsts budžeta sadales jautājumiem.

J. Maizītis, kura vadītā iestāde sākusi kriminālprocesu saistībā ar «Parex» pārņemšanu, gan kategoriski nevēlas atklāt, kādu iemeslu dēļ viņš izšķīries svarīgā jautājuma apspriešanā nepiedalīties. Viņa skaidrojums ir šāds: «Patreiz Ģenerālprokuratūrā ierosinātā kriminālprocesa saistībā uzskatu, ka mani skaidrojumi par prokuratūras pārstāvja nepiedalīšanās motīviem Ministru kabineta sēdes beigu daļā var tikt neviennozīmīgi interpretēti. Līdz ar to jebkādu iemeslu skaidrošanu uzskatu par nepieļaujamu.»

Interesanti, ka, kā jau ziņots, tikpat noslēpumaina nepiedalīšanās iemeslu skaidrošanā ir arī valsts kontroliere Inguna Sudraba. 4. novembra valdības sēdes slēgtajā daļā, kurā jau tika spriests par «Parex bankas» pārņemšanas nosacījumiem, viņa neesot piedalījusies īpatna iemesla dēļ – kaut gan likums Valsts kontrolierei atļauj šādās apspriešanās piedalīties, viņa mudinājis doties prom strupais premjera «aicinājums».

«Valsts kontroliere Inguna Sudraba, ņemot vērā Ministru prezidenta Ivara Godmaņa aicinājumu 2008. gada 4. novembra sēdes slēgtajā daļā iekļautā jautājuma par valdības atbalsta nepieciešamību AS «Parex banka» izskatīšanā piedalīties valdības ministriem, konkrētā jautājuma izskatīšanā nepiedalījās,» skan Valsts kontroles oficiālais skaidrojums.

Savs skaidrojums Valsts kontrolei ir arī par iemesliem, kas tās vadītājai nav ļāvuši izteikties par «Parex bankas» pārņemšanas tēmu brīdī, kad šo lēmumu vēl bija iespējams ietekmēt: «Atbildot uz Jūsu uzdoto jautājumu, vai tika izteikts viedoklis par Ministru kabineta sēžu slēgtajās daļās apspriežamajiem jautājumiem, informējam, ka, tā kā materiāli par izskatāmajiem jautājumiem tika izsniegti Ministru kabineta sēdes laikā pirms attiecīgā jautājuma izskatīšanas un ar tiem nebija iespējas detalizēti iepazīties, viedoklis par izskatāmajiem jautājumiem un izsniegtajiem materiāliem netika pausts.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu