Vēl šogad būs lēmums kriminālprocesā par lācenes Mades nošaušanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz šī gada beigām Valsts policijas Cēsu iecirknī tiks pieņemts lēmums kriminālprocesā par Līgatnes dabas taku lācenes Mades nošaušanu šā gada aprīlī. Policija kriminālprocesa laikā vērtē Līgatnes dabas taku atbildīgo amatpersonu iespējamo nolaidību, pildot darba pienākumus, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Kā noskaidroja Cēsu policijas iecirknī, pašlaik gala lēmums lietā vēl nav pieņemts, taču šogad tas tikšot izdarīts. Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā savākts daudz materiālu, process bijis laikietilpīgs, jo lieta ir specifiska. Lietas izmeklēšanas gaitā nomainījies arī izmeklētājs.

Kā ziņots, šā gada 22.aprīlī, izrokoties zem iežogojuma, no Līgatnes dabas taku voljera atkārtoti izbēga lācene Made. Pirmo reizi viņa brīvsolī devās pērn augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz «mājām».

Taču otrā bēgšanas reize Madei izrādījās liktenīga. Divas dienas nespējot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lēmums viņu nošaut, jo dzīvnieks esot radījis draudus apkārtējiem iedzīvotājiem.

Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktora vietnieks Mārtiņš Zīverts vēlāk atzina, ka lēmums likvidēt Madi nebija viegls un speciālisti ar to nelepojas, taču cits risinājums neesot bijis iespējams, jo dzīvnieks atradies pārāk tālu no Līgatnes dabas taku teritorijas un situācija kļuvusi nekontrolējama.

Lāči Mikus un Puika vakar veiksmīgi pārvesti no dzīvnieku patversmes «Mežavairogi» uz jaunuzcelto māju Līgatnes dabas takās, kas tika uzbūvēta, pateicoties ziedotājiem. Veterinārārsti abu lāču pašreizējo stāvokli novērtējuši kā apmierinošu atbilstošajai situācijai. Turpmākās divas nedēļas lāči atradīsies pastiprinātā veterinārārstu uzraudzībā.

Abi lāči uz «Mežavairogiem» tika pārvesti tad, kad pēc lācenes Mades nošaušanas mēģināja izlauzties no voljera. Lai lāči varētu atgriezties Līgatnes dabas takās, bija nepieciešama jauna, droša māja. Neraugoties uz to, ka līdzekļi lāču mājas būvniecībai tiek meklēti jau trešo gadu, problēma īpaši aktualizējās pērnā gada nogalē. Neskatoties uz gauso naudas piesaisti no valsts puses, ziedotājiem pievienojušies aktīvie lāču mājas būvniecības atbalstītāji ne tikai Latvijā, bet visā plašajā pasaulē.

Pašlaik lāču mājas būvniecības, iekārtošanas, formalitāšu kārtošanas un pārvešanas kopējās izmaksas ir Ls 48 758. Kopējā saziedotā un piešķirtā naudas summa ir Ls 34 315, kā arī ziedoti materiāli. Neskatoties uz nozīmīgo atbalstu, šī summa ir par mazu, lai norēķinātos ar visiem, kuri iesaistījušies lāču mājas būvniecībā.

«Gaujas nacionālā parka fonds» (GNP fonds) turpina meklēt finansējumu, lai varētu pēc iespējas ātrāk norēķināties ar būvniekiem un pakalpojumu sniedzējiem. GNP fondam pašlaik pietrūkst Ls 14 443, lai norēķinātos ar visiem pakalpojumu sniedzējiem. Par finanšu trūkumu informētas arī atbildīgās institūcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu