Dzīvnieku pansija «Ulubele» ievieš «Dzīvnieku policiju» (50)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dzīvnieku pansija «Ulubele», svinot septiņu gadu jubileju, šodien atklāja Latvijā vēl nebijušu projektu - «Dzīvnieku policiju», kas paredz portāla izveidi un citas aktivitātes, projekta atklāšanas pasākumā sacīja «Ulubeles» valdes locekle Ilze Džonsone.

Projekta pirmais posms ir portāla «www.dzivniekupolicija.lv» izveide, taču tam sekos vēl citi darbi un līdz nākamā gada maijam iecerēts sagatavot priekšlikums iesniegšanai valdībā par dzīvnieku policijas vai sabiedrisko dzīvnieku inspektoru izveidi, līdzīgi kā tas ir ar sabiedriskajiem vides inspektoriem.

«Mūsu lielākā apņemšanās ir, lai tad, kad Latvija svinēs savu 100 gadu jubileju, visas Latvijas dzīvnieku patversmes būtu tukšas. Gribam, lai patversmēs esošie dzīvnieki būtu atraduši sev jaunus un gādīgus saimniekus, lai cilvēki būtu atbildīgi un nepamestu savus četrkājainos draugus. Ja cilvēkiem būs vajadzīga palīdzība, tad viņi varēs vērsties pie patversmes darbiniekiem pēc padoma, par to arī samaksājot, nevis kā tagad - brīdī, kad dzīvnieks ir apnicis, tas tiek izlikts uz ielas,» akcentēja Džonsone.

Izcīna ES finansējumu

Lai realizētu savu jauno projektu, dzīvnieku pansija «Ulubele» kopā ar «Mārtiņa Freimaņa fondu» pieteicās Eiropas Sociālā fonda atbalstam. Uz vienu finansējuma vietu pretendēja septiņi projekti, taču «Ulubeles» projekts ieguva finansējumu. Lai pretendētu uz Eiropas Sociālā fonda atbalstu, bija nepieciešams līdzfinansējums, un šajā lietā palīdzīgu roku sniedza «Mārtiņa Freimaņa fonds», atvēlot 3000 latus. Kopumā, iesaistot «Mārtiņa Freimaņa fonda» līdzfinansējumu, projektam paredzēti 24 000 lati uz deviņiem mēnešiem.

Kā skaidroja Džonsone, projekta pirmais solis ir portāla izveide, taču turpinājumā sekos vēl citas aktivitāte, bet lielākā cerība ir, lai nākamajā gadā jau varētu runāt par sabiedriskajiem dzīvnieku inspektoriem.

Portāls «www.dzivniekupolicija.lv» ir izziņas avots, kur ar sludinājumu palīdzību no patversmes mājās varēs atvest sev jaunu draugu vai varēs atrast noklīdušu vai pazudušu suni, kaķi.

Lielākā patversme Latvijā

Biedrība «Dzīvnieku pansija »Ulubele«» ir dibināta 2005.gada 21.novembrī, un kopš 2010.gada maija «Ulubele» apsaimnieko Latvijas lielāko dzīvnieku patversmi - Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmi Līčos, konceptuāli mainot dzīvnieku turēšanas filozofiju - dot tiesības dzīvot visiem patversmē patvērumu radušajiem dzīvniekiem. Pašā sākumā Līčos varēja mitināties vien 40 suņi un desmit kaķi, bet tagad tur gādīgus un atbildīgus saimniekus ik dienas gaida 140 suņi un 60 kaķi.

«Ulubele» Līčos apdzīvo vietu, kur pagājušā gadsimta 70.gados tika uzcelts dzīvnieku izolators. Neviens šajā patversmē nonākušais dzīvnieks netiek sodīts ar nāvi, ikvienam tiek dota iespēja dzīvot, jo dzīvnieka īstais vai jaunais saimnieks var atrasties arī pēc noteiktajām 14 dienām. Ar ziedotāju atbalstu patversmes teritorijā tapuši vairāki jauni voljēri, kuros suņi izmitināti pa divi. Tāpat ir 18 suņi, kuri apdzīvo katrs savu suņu būdu.

«Dzīvnieku gvantanamo»

Patversmē atrodas arī vairāki veco laiku voljēri, kurus patversmes apsaimniekotāji dēvē par «dzīvnieku gvantanamo». Šāds skarbs nosaukums dots, jo tās ir šauras, ar restēm izveidotas nelielas telpas. Kopumā patversmē ir 22 tādas telpas, kuras darbinieki savu iespēju robežās centušies uzlabot, nokrāsojot restes un pārklājot jumtu ar caurspīdīgu materiālu, lai dzīvniekiem telpā ieplūstu vairāk gaismas.

Lieli palīgi patversmei ir brīvprātīgie darbinieki, kuri suņus ved pastaigā. Ik dienu suņi pastaigā tiek izvesti vismaz divas reizes, bet dienās, kad ir daudz brīvprātīgo cilvēku, suņi pastaigā tiek biežāk. Ikvienu patversmes ciemiņu suņi sveic ar skaļām rejām un astes luncināšanu, jo katrs no viņiem cer, ka tiks gan paglaudīts, gan izvests pastaigā.

Kaķis ar cukura diabētu

Atsevišķā mājā mitinās dažnedažādi kaķi, kuri arī gaida savus saimniekus. Kā pastāstīja «Ulubeles» valdes locekle, īpašs patversmes rūpju bērns ir kāds kaķis ar cukura diabētu, kuram nepieciešams tāds saimnieks, kurš ik dienu ir gatavs iedot nepieciešamos medikamentus.

Patversmē jau mēnesi darbojas arī dzīvnieku ambulance, kas ir ļoti svarīga un nepieciešama patversmei, jo tagad dzīvnieku ārstēšana notiek uz vietas.

«Mārtiņa Freimaņa fonda» pārstāve Agrita Bikaviņa skaidroja, ka fonds «Dzīvnieku policijas» projektu atbalstījis, jo tādā veidā cer palīdzēt uzreiz vairākiem dzīvniekiem. Fonds jau iepriekš finansiāli atbalstījis dažādas dzīvnieku patversmju aktivitātes, piemēram, patversmei, no kuras nu jau mūžībā aizgājušais Mārtiņš Freimanis paņēma suni Pepi, palīdzēts noorganizēt adoptēto suņu salidojumu.

Projekta autori cer, ka «Dzīvnieku policija» būs labs atbalsts četrkājaino draugu aizsardzības jomā un tas palīdzēs mazināt cilvēku bezatbildību.

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu