Jūrmalas dome par Zalāna rīkojumu sūdzēsies Satversmes tiesā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jūrmalas dome reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna rīkojumu atcelt iebraukšanas maksas palielinājumu plāno apstrīdēt Satversmes tiesā.

Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics («Jūrmala - mūsu mājas») aģentūrai BNS sacīja, ka, pēc pašvaldības juristu domām, ministra rīkojums ir absurds, jo izdots ar uzskatu, ka pārejas periodā, līdz stāsies spēkā jaunas normas par īpašā režīma zonām, esošo regulējumu, tostarp iebraukšanas maksu, mainīt nedrīkst.

«Līdz ar to iznāk, ka mēs pat nevarētu mainīt, ja gribētu to maksu samazināt,» teica Munkevics.

Jau vēstīts, ka reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns piektdien izdevis rīkojumu, ar kuru apturēts Jūrmalas domes lēmums līdz diviem latiem palielināt nodevu par iebraukšanu pilsētā. «Jūrmalas dome ir rīkojusies bezatbildīgi, graujot iedzīvotāju uzticību pašvaldības darbam. Ikviena pašvaldība esošajā ekonomiskajā situācijā saskaras ar budžeta ieņēmumu kritumu. Risinājums tam nevar būt papildu maksājumu ieviešana to funkciju īstenošanai, kas jau tiek finansētas no nodokļu maksātāju naudas,» uzsvēris Zalāns.

Izvērtējot Jūrmalas pilsētas domes pieņemtos grozījumus saistošajos noteikumos par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā, secināts, ka nav bijis ne tiesiska, ne ekonomiska pamata paaugstināt nodevu.

Turklāt kopš 1.jūnija ir spēkā jauns regulējums pašvaldību nodevu uzlikšanas kārtībai. Lai piemērotu nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā, tā ir jānosaka attiecīgās pašvaldības teritorijas plānojumā, veicot sabiedrisko apspriešanu. Īpašā režīma zonas mērķis var būt ceļu satiksmes drošības uzlabošana, sabiedrības veselības, sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšana, kā arī dabas, īpaši aizsargājamo kultūrvēsturisko teritoriju un kultūras pieminekļu aizsardzība. Līdz ar to pēc 1.jūlija jauni vietējo pašvaldību saistošie noteikumi par pašvaldības nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās var tikt izdoti un stāties spēkā tikai gadījumā, ja īpaša režīma zona ir noteikta attiecīgās pašvaldības teritorijas plānojumā.

Ziņots, ka oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» otrdien bija publicēti Jūrmalas domes noteikumi par iebraukšanas maksas palielināšanu pilsētā līdz diviem latiem. Lai grozījumi stātos spēkā, pašvaldībai vēl jāsaņem Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas atļauja.

Grozījumi noteikumos paredz, ka diennakts nodeva par iebraukšanu pilsētā būs divi lati, transportlīdzekļiem ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām (ieskaitot) nodeva mēnesim būs 30 latu, sezonai (no 1.maija līdz 15.oktobrim) - 120 latu, kalendārajam gadam - 200 latu. Savukārt transportlīdzekļiem ar pilnu masu virs 3,5 tonnām nodeva mēnesim būs 40 latu, sezonai - 160 latu, bet kalendārajam gadam - 400 latu.

Neskatoties uz RAPLM iebildumiem, Jūrmalas dome tomēr celt maksu par iebraukšanu pilsētā nolēma decembra sākumā. Pašvaldībā paskaidroja, ka šādi rīkoties nolemts, jo RAPLM atzinumā esot novērojama nekonsekvence.

Iepriekš RAPLM norādīja, ka Jūrmalai nav tiesiska pamata paaugstināt nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalā līdz īpaša režīma teritorijas noteikšanai pašvaldības teritorijas plānojumā.

Iebraukšana Jūrmalā tikai ar caurlaidēm ieviesta 1989.gadā, bet maksa viena lata apmērā nav palielināta kopš 1996.gada. Samaksājot iebraukšanas maksu, autobraucējs iegūst iespēju caurlaides darbības laikā novietot auto visas pilsētas teritorijā bez maksas - tur, kur to neaizliedz satiksmes noteikumi. No caurlaižu pārdošanas saņemtā nauda - nepilni pāris miljoni latu - sedz daļu no pilsētas un pludmales labiekārtošanas un attīstības darbu izmaksām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu