Latviski izdoti Ērika Kleptona memuāri

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Apgāds «Mansards» laidis klajā rokmūzikas leģendas Ērika Kleptona autobiogrāfiju «Kleptons», ko no angļu valodas tulkojis Klāss Vāvere.

Grāmatu, kas pirmizdevumu Anglijā piedzīvoja 2007. gadā, Kleptons sarakstījis 62 gadu vecumā. Tas ir godīgs un atklāts stāsts par mūziķa karjeru, blūza mīlestību, draudzību ar kolēģiem (Džordžu Harisonu, Džimiju Hendriksu, B. B. Kingu, Dž. Dž. Keilu, Rodžeru Votersu u. c.) un mūža dramatiskākajiem notikumiem — aprakstot gan ilgstošu cīņu ar alkoholu un narkotikām, gan visnotaļ komplicētas privātās dzīves peripetijas.

Kopā ar tādiem laikabiedriem kā «The Beatles», «The Rolling Stones» un citiem Kleptons pieder pie britu rokmūzikas pirmās paaudzes spožākajiem talantiem, kas ievadīja šīs mūzikas piesātinātāko laikmetu. Kopš 60. gadu vidus, kad Londonas ielās parādās grafiti «Kleptons ir Dievs», būdams pirmais ģitārists, kura slava var mēroties ar agrāk ārpus konkurences esošiem dziedātājiem, tādu grupu kā «The Yardbirds», «John Mayall’s Bluesbreakers», «Blind Faith» un īpaši «Cream» sastāvā Kleptons ir neatgriezeniski ietekmējis rokmūzikas skanējumu un māksliniecisko mērogu. Savukārt 70. gadu sākumā sāktā solokarjera vainagojusies ar daudziem hitiem un turpinās joprojām.

Dzimis ārlaulībā, savu tēvu Kleptons nav redzējis, bet māti līdz deviņu gadu vecumam uzskatīja par māsu. Jaunībā, nepārvarami iemīlējies «The Beatles» dalībnieka Džordža Harisona sievā Patijā Boidā, Ēriks vispirms radīja meistardarbu — albumu «Layla» (Patijai veltīta arī slavenā balāde «Wonderful Tonight»), bet pēc tam ļāvās ilgstošai depresijai. Kleptons atceras arī citas pagātnes attiecības, tostarp ar pašreizējo Francijas pirmo lēdiju Karlu Bruni, kura gan grāmatā politkorekti saukta vien par Karlu. 1991. gadā piedzīvotā traģēdija, nelaimes gadījumā zaudējot četrgadīgo dēlu Konoru, kļūst par Kleptona dzīves lūzuma punktu, turpmāk par savu misiju — līdzās blūza vēstneša lomai — liekot izvēlēties alkoholiķu un narkomānu ārstniecības centra izveidi Antigvā.

Šodien Ēriks Kleptons ir joprojām aktuāla un koncertējoša superzvaigzne, četru meitu tēvs, kas jau vairāk nekā desmit gadus bauda laimīgu ģimenes dzīvi.

«Kleptons» ir pirmā grāmata apgāda «Mansards» mūzikas leģendu biogrāfiju sērijā. Šajās dienās klajā nāk arī Žozē Manuela Simoeša grāmata par izcilo Kaboverdes dziedātāju Sezāriju Evoru, bet nākamā gada sākumā — Sintijas Lenones atmiņas par vīru Džonu Lenonu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu