Repše ST spriedumu pensiju lietā dēvē par bezatbildīgu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) uzsver, ka Satversmes tiesas (ST) spriedums pensiju lietā rada tūlītēju budžeta deficītu, tāpēc jārēķinās vēl ar kādiem smagiem lēmumiem izdevumu samazināšanas vai nodokļu celšanas virzienā.

To žurnālistiem otrdien pavēstīja Repše.

Viņš ST spriedumu nodēvēja par bezatbildīgu, jo tas rada pilnīgi jaunu situāciju nākamā gada budžetā un neļauj risināt sociālā budžeta problēmas.

Lai izpildītu ST spriedumu, būs vajadzīgi budžeta grozījumi, turklāt tie jāpieņem ļoti īsā laikā, proti, līdz martam, norādīja Repše.

Ministrs atzina, ka līdz šim nav saņēmis nevienu konstruktīvu priekšlikumu, kā samazināt izdevumus vēl vismaz par 100 miljoniem latu, arī nodokļu palielināšana pašreizējā ekonomiskajā situācijā «nav prāta darbs».

«ST lēmums mūs nostādījis diezgan smagā izvēles situācijā,» sacīja Repše.

Viņš arī uzsvēra, ka līdz ar to ir «mazas cerības uz sekmīgu Starptautiskā Valūtas fonda misijas noslēgumu». Aizdevēji esot informēti par ST spriedumu, un sarunas ar aizdevējiem sāksies «kuru katru brīdi».

Jau vēstīts, ka ST pirmdien paziņoja: valdības lēmums samazināt pensijas neatbilst Satversmei. Saskaņā ar tiesas lēmumu ieturētās pensijas jāatmaksā līdz 2015. gada 1. jūlijam, bet noteiktie ieturējumi no pensijām jāizbeidz ne vēlāk kā nākamā gada 1. martā.

Tāpat Saeimai ne vēlāk kā līdz šim datumam — 1. martam —  jānosaka kārtība, kādā atlīdzināmi ieturējumi, kas veikti, pamatojoties uz apstrīdētajām normām.

Savukārt labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) skaidrojis: lai no 1. marta pensijas izmaksātu pilnā apmērā, nākamā gada budžetā vajadzīgi papildu 100,8 miljoni latu, bet, lai atmaksātu ieturētās pensijas, — 83 miljoni latu.

Jau ziņots, ka augusta beigās ST apvienotajā lietā ietilpst iepriekš ierosinātās lietas, kas attiecas uz vecuma un saskaņā ar nolikumiem piešķirto izdienas pensiju samazināšanu par 10%, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70%.

Līdz jūlija beigām no pensionāriem bija saņemts ļoti daudz iesniegumu (aptuveni 9000) saistībā ar likumu, kas noteic pensiju lielumu pēc šā gada 1. jūlija.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu