Ieturējumus no pensijām varētu pārtraukt jau februārī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks atzina, ka ieturējumus no pensijām varētu pārtraukt jau nākamā gada februārī, jo līdz ar Satversmes tiesas (ST) sprieduma publicēšanu automātiski zaudē spēku likuma normas par 10% ieturēšanu no nestrādājošo pensionāru un 70% - no strādājošo pensijām.

Līdz ST spriedumā minētajam termiņam - 2010.gada 1.martam, pēc Allika domām, valdībai un Saeimai būtu jānosaka, kā pensionāriem tiks atmaksāta nelikumīgi ieturētā pensijas daļa, kas prasīs apmēram 85 miljonus latu.

Arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore Inese Šmitiņa atzina, ka būtu neloģiski arī nākamā gada februārī turpināt maksāt pensijas samazinātā apmērā, zinot, ka ieturēto summu nāksies atdot.

Sociālo un darba lietu komisija šodien uzklausīja informāciju par valsts speciālā budžeta līdzekļu atlikumu, ieņēmumiem, izdevumiem un prognozēm.

Pēc VSAA direktores Šmitiņas sniegtās informācijas, valsts speciālā budžeta ieņēmumi šogad būs 1,2182 miljardi latu, izdevumi - 1,4674 miljardi latu, bilance būs mīnus 249,1 miljons latu.

2010.gadam ieņēmumi tiek prognozēti 1,1886 miljardi latu, izdevumi - 1,3587 miljardi latu, bilance būs mīnus 249,1 miljons latu.

Uz šā gada 17.decembri valsts speciālā budžeta līdzekļu atlikums bija 729 miljoni latu, un Valsts kases pārvaldnieka vietnieks Jānis Pone deputātiem apliecināja, ka patlaban valsts kasē reāli ir 1,3 miljardi latu, kas ļaus izmaksāt VSAA naudu no tās depozīta.

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) aicināja pensionāriem nelikumīgi ieturētās pensijas daļas atmaksāšanu neizstiept līdz ST spriedumā minētajam 2015.gada martam, jo tad katrs piektais pensionārs šo kompensāciju varētu nesagaidīt. Gada laikā mūžībā aiziet apmēram 20 000 pensionāru.

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētāja Aina Verze pievērsa deputātu uzmanību faktam, ka ST spriedumā nekas nav teikts par personām, kas ir priekšlaicīgi pensionējušās un tagad saņem tikai 50% pensijas. Saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem, pensijas nemanto, bet, pēc LPF priekšsēdētājas domām, tiesības saņemt kompensāciju būtu jādod pārdzīvojušajam laulātajam un pirmās pakāpes radiniekiem - bērniem.

Sociālo un darba lietu komisija par mehānismu, kā tiks atmaksāta nelikumīgi ieturētā pensijas daļa, spriedīs jau nākamā gada 7.janvārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu