Premjeru aicina nerīkoties vienpersoniski ST sprieduma lietā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) nosūtījis vēstuli premjeram Valdim Dombrovskim (JL), kurā aicina nesūtīt dokumentus Latvijas valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai Satversmes tiesas (ST) sprieduma lietā par pensiju samazināšanu analīzei.

Segliņš norāda, ka Tieslietu ministrija par minētajiem likuma grozījumiem pozitīvu atzinumu nav sniegusi.

Spriedumā norādīti argumenti, kāpēc, pamatojoties uz valsts varas dalīšanas principu, par izšķiršanos par starptautisko aizdevumu saņemšanu un būtiskiem to nosacījumiem, jālemj Saeimai. Spriedumā ir atsauce uz tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) 30. janvārī parakstītu vēstuli Eiropas Kopienu Komisijai par savstarpējo aizdevuma līgumu. ST nepiekrīt vēstulē apgalvotajam, ka ir iegūti visi aizdevuma saņemšanai nepieciešamie saskaņojumi un pilnvarojumi, ka aizdevuma līgums nepārkāpj nevienu nacionālo tiesību normu, ka līguma īstenošana nepārkāps neviena Latvijas tiesību akta prasības un netiks apstrīdēti tiesā.

Spriedumā teikts: lai gan Saeima pieņēmusi ekonomikas stabilizācijas programmu, lēmusi par grozījumiem 2009. gada valsts budžetā un pieņēmusi 2010. gada valsts budžetu, šie lēmumi nevar aizstāt Satversmē noteiktās Saeimas tiesības un pienākumus izlemt visus būtiskos jautājumus. Tādējādi tiek uzsvērts, ka konceptuālā izšķiršanās par starptautisko aizdevumu saņemšanu un tās nosacījumiem atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas, ievērojot Satversmē noteikto kārtību, bija jāizlemj pašam likumdevējam.

Ņemot vērā Dombrovska izšķirošo lomu sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem un pamatojoties uz minētajiem ST secinājumiem, tieslietu ministrs norāda, ka iecerētā nodomu vēstule Starptautiskajam Valūtas fondam, papildu saprašanās memorands ar Eiropas Kopienu pamatnosacījumiem vai jebkādas citas vienošanās par būtiskiem nosacījumiem, kas skar starptautiskos aizdevumus un par kurām nebūs lēmusi Saeima, būs pretrunā ar Satversmē paredzēto, ka visiem starptautiskajiem līgumiem, kuri nokārto likumdošanas veidā izšķiramus jautājumus, nepieciešama Saeimas apstiprināšana.

Tieslietu ministrs vēstulē norādījis, ka Dombrovska kā Ministru prezidenta vairākkārt paustā nostāja un faktiskā rīcība par Latvijas valsts vārdā uzņemtām saistībām bez nepārprotama Saeimas mandāta, ņemot vērā ST spriedumu, vērtējama kā nepamatota.

Segliņš aicinājis Dombrovski turpmāk nesūtīt jebkādus dokumentus valdības vārdā starptautiskajiem aizdevējiem līdz rūpīgai ST sprieduma analīzei un atbilstoša tiesiska rīcības plāna izskatīšanai Ministru kabineta sēdē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu