Repše: FM ir varianti, kā nodrošināt pensiju ieturējumu atmaksu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrijai (FM) ir varianti, kā nodrošināt finansējumu Satversmes tiesas spriedumam pensiju lietā, atmaksājot pensionāriem ieturētās pensijas, taču pie šiem variantiem vēl jāstrādā, pirmdien žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Viņš atklāja, ka pašlaik FM analizē un skatās, kur ņemt līdzekļus Satversmes tiesas sprieduma izpildei. Repše piebilda, ka Labklājības ministrijai arī būtu jāpiedāvā savi priekšlikumi, kā nodrošināt pensiju sistēmas ilgtspēju nākotnē.

Finanšu ministrs uzsvēra, ka pensiju sistēmai jābūt ilgtspējīgai un Latvija nevar atļauties sistēmu, kas tiek uzturēta mākslīgi, kaut kur aizņemoties līdzekļus. Repše norādīja, ka par pensiju sistēmu jābūt skaidrībai, lai zinātu, kā tās maksās nākotnē.

Jau vēstīts: Satversmes tiesa 21. decembrī paziņoja, ka valdības lēmums samazināt pensijas neatbilst Satversmei. Saskaņā ar tiesas lēmumu ieturētās pensijas jāatmaksā līdz 2015. gada 1. jūlijam, bet noteiktie ieturējumi no pensijām jāizbeidz ne vēlāk kā nākamā gada 1. martā. Saeimai ne vēlāk kā līdz šim datumam — 1. martam — jānosaka kārtība, kādā atlīdzināmi ieturējumi, kas veikti, pamatojoties uz apstrīdētajām normām.

Savukārt labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) paskaidrojis: lai no 1. marta pensijas izmaksātu pilnā apmērā, nākamā gada budžetā nepieciešami papildu 100,8 miljoni latu, lai atmaksātu ieturētās pensijas — 83 miljoni latu.

Jau ziņots, ka augusta beigās Satversmes tiesas apvienotajā lietā ietilpst iepriekš ierosinātās lietas, kas attiecas uz vecuma un saskaņā ar nolikumiem piešķirto izdienas pensiju samazināšanu par 10%, kā arī strādājošo pensionāru vecuma un izdienas pensiju samazināšanu par 70%.

Līdz jūlija beigām no pensionāriem bija saņemts ļoti daudz iesniegumu (aptuveni 9000) saistībā ar likumu, kas noteic pensiju lielumu pēc šā gada 1. jūlija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu