Ar aizdevējiem vienojas par ST sprieduma izpildi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta provizoriska vienošanās, kas ļaus Latvijai Satversmes tiesas (ST) spriedumu tā dēvētajā pensiju samazināšanas lietā izpildīt uz šā gada budžeta deficīta rēķina, šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Tā kā iepriekšējā vienošanās ar aizdevējiem paredzēja veidot 2010.gada budžetu ar maksimums 8,5% deficītu no iekšzemes kopprodukta, bet budžets tika apstiprināts ar 7,5% deficītu, tad nepieciešamie līdzekļi, lai pensijas tiktu izmaksātas pilnā apmērā, tiks ņemti no šīs starpības.

Jau otrdien, 12.janvārī, apstiprināšanai valdībā plānots virzīt nodomu vēstuli ar Starptautisko valūtas fondu un papildināto saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju.

Premjers uzsvēra: ja viss noritēs gludi, tad pilnas pensijas varētu tikt izmaksātas jau no 1.februāra.

Vienlaikus no Dombrovska teiktā noprotams, ka viņu māc bažas par Tieslietu ministrijas gaidāmo rīcību, jo tā mainījusi viedokli un pēta, vai, lai panāktu vienošanās izmaiņas ar starptautiskajiem aizdevējiem, nav nepieciešams Saeimas lēmums. «Daudz kas būs atkarīgs no tā, cik ātri Tieslietu ministrija būs gatava nākt klajā ar juridisko analīzi,» teica valdības vadītājs.

Pagaidām gan vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta misijas līmenī, un savs gala lēmums vēl būs jāsaka Starptautiskā Valūtas fonda valdei un Eiropas Komisijai, taču, pēc premjera teiktā, līdz šim nav bijusi situācija, kurā misijas viedoklis atšķirtos no gala lēmuma.

Labklājības ministrijas aprēķini par finansēm, kas nepieciešamas ST sprieduma pildīšanai, liecina: ja pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu