TM iesaka četrus risinājumus saistībā ar pensijām un aizdevumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Tieslietu ministrija ir publiskojusi analīzi par Satversmes tiesas spriedumu ieturēto pensiju jautājumā un turpmāko rīcību ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Ministrijas speciālisti ir iepazinušies ar ekspertu viedokļiem, veikuši izpēti un apzinājuši četrus iespējamos variantus, pēc kuru izvērtēšanas iespējams pieņemt lēmumu par situācijai atbilstošāko risinājumu.

Ministrija kā pirmo variantu min, ka būtu iespējama jautājuma par finansiālās palīdzības 7,5 miljardu eiro apmērā saņemšanas un tās nosacījumiem iesniegšana Saeimā kā atsevišķa likumdošanas iniciatīva. Ja šāda vienošanās panākta šāda vienošanās, tad saistībā ar to būtu jārisina vairāki jautājumi. Piemēram, būtu jānoteic konkrēti aizņēmuma nosacījumi, tostarp, procentu likmes un atmaksas termiņi. Tāpat nepieciešams noteikt galvenos mērķus, kādiem izlietojams saņemtais aizdevums.

Ministrija aicina apsvērt arī risinājumu, kura ietvaros premjerministrs vai finanšu ministrs sniegtu ziņojumu Saeimai, to iepazīstinot ne tikai ar politisko apsolījumu saturu un līdz šim paveikto, bet arī ar pašu tiesisko darījumu juridiskajiem aspektiem un to saturu. Savukārt saeima šo ziņojumu apstiprinātu, par to balsojot. Ministrija norāda, ka tādējādi ar Saeimas lēmumu tikti gūts likumdevēju akcepts rīcībai ar finansiālo palīdzību saistītiem jautājumiem.

Treškārt ir vērtējama iespēja, kuras rezultātā ne mazāk kā desmit deputātu vai Saeimas komisija iesniedz priekšlikumus saistībā ar 7,5 miljardu eiro aizņēmumu saistītiem jautājumiem, par jau paveikto un nākotnē paredzēto lēmumu pieņemšanu Saeimas lēmuma projekta veidā, tādējādi akceptējot rīcību ar finansiālo palīdzību saistītiem jautājumiem.

Savukārt kā ceturto variantu Tieslietu ministrijas eksperti min detalizētu regulējuma iekļaušanu likumā par budžeta un finanšu vadību, kas attiektos uz komplicētiem aizņēmuma darījumiem. Šajās normās varētu iekļaut noteikumus par komplicētiem aizņēmumiem ar vairākiem aizdevējiem, noteiktiem kritērijiem un politiskiem apsolījumiem. Šīs normas tad kalpotu kā papildinājums jau pastāvošajam pilnvarojumam saņemt finansiālo palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem.

Tomēr ministrija norāda, ka vienlaikus ar šiem minētajiem risinājuma variantiem ir nepieciešams arī vairāk iesaistīt Saeimu, apspriežot ar 7,5 miljardu eiro aizdevumu saistīto politisko apsolījumu saturu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu