Jakāns lūdz Maizīti vērtēt iespējamos Repšes pārkāpumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts/LETA

Patlaban no amata atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns šodien vērsies ar iesniegumu par finanšu ministra Einara Repšes (JL) prettiesisko darbību pārtraukšanu pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, lūdzot izvērtēt iespējamos Krimināllikuma pārkāpumus ministra rīcībā.

Ierēdnis uzsver, ka pašreizējai VID vadītājai Nelijai Jezdakovai valdības dotās pilnvaras vadīt ieņēmumu dienestu ir beigušās jau 12.janvārī - dienā, kad Repše valdībā iesniedzis lēmumprojektu par viņa atbrīvošanu no amata un tādējādi VID kopš 13.janvāra nav leģitīma vadītāja.

Iesniegumā, kas apzīmēts kā steidzams un Ģenerālprokuratūrā iesniegts šodien, Jakāns lūdz Maizītim «steidzami veikt visas jūsu kompetencē esošās darbības, lai pārtrauktu finanšu ministra un viņam pietuvināto personu uzsāktās prettiesiskās darbības pret VID, VID ģenerāldirektora vietas izpildītāju Jezdakovu un mani, nodrošinātu leģitīmu VID vadību».

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, šodien Jakāna iesniegums prokuratūrā saņemts un Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentam uzdots veikt resorisko pārbaudi. Prokuratūra neprognozē, cik ilgā laikā varētu tikt pabeigta šī pārbaude.

Jakāns uzsver, ka no Maizīša rīcības ātruma būšot atkarīgs apjoms, kādā VID pēc 2010.gada 12.janvāra pieņemto lēmumu subjektiem un adresātiem būs iespēja apstrīdēt viņiem nelabvēlīgos lēmumus kā prettiesiski izdotus un līdz ar to iespējamo zaudējumu apmērs valsts budžetam.

Jakāns iesniegumā informē ģenerālprokuroru par to, ka ar Repšes pērnā gada 22.oktobra lēmumu viņš no VID vadītāja amata atstādināts uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku jeb līdz brīdim, kad pabeigta lietas izmeklēšanas stadija, kas šobrīd ir pabeigta, jo Repše 12.janvāra preses konferencē paziņojis, ka ir pieņēmis lēmumu par Jakāna atbrīvošanu no amata, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā iesnieguma kopijā.

Ierēdnis norāda, ka saņēmis Repšes atbildi uz viņa iesniegumu, kurā iepriekš bija lūdzis izbeigt viņa atstādināšanu, taču ministra lēmumā nav ne atļaujas atsākt viņam pildīt VID vadītāja pienākumus, ne lēmuma par viņa atstādināšanas termiņa pagarinājumu.

Atbildē norādīts uz disciplinārlietas izskatīšanas termiņa pagarinājumu, kas Jakāna ieskatā darīts, «cenšoties maldināt mani, ka disciplinārlietas izmeklēšanas jēdziens un termiņš ir identiski disciplinārlietas izskatīšanas jēdzienam un termiņam». Jakāns uzsver, ka likumā ir nošķirti jēdzieni izmeklēšana un izskatīšana.

«Uzskatu, ka finanšu ministra rīcībā ir saskatāmas tādu noziedzīgu nodarījumu pazīmes, kuri paredzēti Krimināllikuma (KL) 317.panta 1.daļā, 318.panta 1.daļā, 319.panta 1.daļā un 326.1 panta pirmajā vai otrajā daļā,» teikts iesniegumā.

KL 317.pants paredz sodu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, 318.pants - sodu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, 319.pants paredz sodu par valsts amatpersonas bezdarbību, bet 326.1 pants paredz sodu par tirgošanos ar ietekmi.

Jakāns iesniegumā arī lūdz ģenerālprokuroru rīkoties, lai nodrošinātu viņam likumos noteikto tiesību, tostarp Satversmē noteikto cilvēktiesību ievērošanu pret viņu ierosinātās un izmeklētās disciplinārlietas tālākā izskatīšanā, nekavējoties valdībā izskatot jautājumu «Par lēmuma pieņemšanu disciplinārlietā pret VID ģenerāldirektoru Dz.Jakānu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu