Gandrīz puse Haiti zemestrīcē ievainoto ir bērni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Gandrīz puse no postošajā Haiti zemestrīcē ievainotajiem varētu būt bērni, trešdien paziņoja ASV pētnieki, aicinot glābējus atbilstoši pielāgot palīdzības sniegšanas stratēģiju.

Kā liecina Losandželosas bērnu slimnīcas un Dienvidkalifornijas universitātes pētnieku ziņojums, starp 12.janvāra zemestrīcē ievainotajiem «ārkārtīgi liels skaits - vairāk nekā 100 000 jeb puse no aptuvenā kopējo ievainoto skaita - ir bērnu».

Pētījuma autori ir Džefrijs Apermens un Roberts Nečs, kuri ir izstrādājuši programmatūru, lai palīdzētu mediķiem pieņemt atbilstošu rīcības stratēģiju pēc katastrofām, kurās iesaistīti arī bērni.

Izmantojot pieejamos datus, Pediatrijas ārkārtas lēmumu atbalsta sistēma (PEDSS) ar statistiskām metodēm veic aprēķinus, cik no katastrofas upuriem varētu būt bērni un kāda palīdzība viņiem varētu būt nepieciešama.

«Šāda palīdzība Haiti ir īpaši nepieciešama, jo 35% no visiem iedzīvotājiem ir jaunāki par 15 gadiem, kas nozīmē, ka starp aptuveni 250 000 ievainoto ir lielāks bērnu īpatsvars, nekā tas būtu citviet,» teikts zinātnieku paziņojumā.

Speciālisti skaidro, ka bērnu aprūpei nepieciešams cits medicīniskais aprīkojums, piemēram, tievākas hipodermiskās adatas, atbilstoša bērniem paredzēto medikamentu deva, kā arī pediatru uzraudzība.

Pēc zinātnieku izstrādātās datorprogrammas aplēsēm, aptuveni 44% jeb 111 000 katastrofā ievainoto varētu būt jaunāki par 18 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu