Studente, apkopēja un māte viena rūpējas par visu ģimeni

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Viņa strādā viena, lai uzaudzinātu divas pusaugu meitas, palīdzētu savam vīram neieslīgt depresijā un atbalstītu viņu darba meklējumos. Iepazīstieties – viņu sauc Diāna.

Četru cilvēku ģimenē dzīvo 14 un 10 gadīgas meitenes, kurām, protams, arī ir savas vēlmes un nepieciešamības. Tētis jau ilgstoši meklē darbu celtniecībā, bet atšķirībā no laika pirms diviem gadiem, kad šādi amata pratēji bija pieprasīti, pašreiz situācija būtiski mainījusies.

Lai gan ir parādījies mazs cerību stariņš un iespējams no aprīļa ģimenei pienāksies pabalsts, paliek aktuāls jautājums – par kādiem līdzekļiem, lai šie četri cilvēki izdzīvo līdz aprīlim?
Izrādās, ka Diāna spēj ne tikai viena strādāt un cenšas nodrošināt ģimenei pārtiku, bet arī vēl mācās Rīgas Tehniskajā universitātē. Jūs teiksiet, ka apņēmības šai sievietei netrūkst, taču padomājiet, cik gan apkopēja var nopelnīt, jo tā bija vienīgā pieejamā vakance, lai varētu pagūt uz lekcijām un vakaros apdarīt savus pienākumus.

Diānas vīram dažreiz paveicas un izdodas atrast kādu gadījuma darbu, bet uz pastāvīgu vietu celtniekam darba tirgū diez vai ir ko cerēt. «Rēķini ir jāmaksā, jādomā par meitām un vēl jāatlicina nauda pārtikai veselam mēnesim. Redzot skaitļus, neviļus pārņem izmisums, jo nepietiek. Un droši vien nepietiks, ja situācija saglabāsies tāda, kāda tā ir tagad,» saka Diāna.

Uzzinājusi par projektu «Paēdušai Latvijai» pārtikas banku, Diāna nedaudz uzelpoja, jo radās vismaz viena iespēja, kā nepalikt neēdušām meitenēm un arī pašai. ««Paēdušai Latvijai» pārtikas grozs mūsu ģimenei bija atbalsts īstajā brīdī. Esam saņēmuši divas pārtikas pakas un sakām milzīgu paldies visiem cilvēkiem, kuri ziedo pārtikas produktus un naudu, jo tas ir ļoti liels atbalsts,» atzīst mamma Diāna.

Ģimene ir atklājusi veidu, kā papildināt savu budžetu, izpalīdzot citiem. Mamma kādreiz bija iedevusi savas koordinātes Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centram. Tagad viņa laiku pa laikam saņem dažādas anketas ar jautājumiem, uz kuriem atbildot, krājas punkti. Tādējādi iespējams iegūt arī pārtikas veikala dāvanu kartes, reizē arī izpalīdzot iegūt respondenta viedokli. Gadās arī piedalīties, piemēram, degustācijās, izsakot savu viedokli par konkrēto produktu un saņemot par ieguldīto laiku nelielu atalgojumu. «Vajag tikai vēlmi cīnieties un viss būs labi», ar smaidu un nopūtu reizē atzīst mamma.

Diāna pēc četru gadu mācībām Rīgas Tehniskajā universitātē drīz turēs rokā diplomu kā pierādījumu tam, ka ar gribasspēku var panākt daudz ko un ka padoties krīzei ir gļēvuma pazīme. Lai arī tuvākajā nākotnē ģimene necer sagaidīt atbalstu no valsts un negaida situācijas uzlabošanos, viņiem ir sava vīzija, kādā virzienā jādomā politiķiem: «Ir jāpalielina ienākumi, nevis jāsamazina izdevumi!»

www.paedusailatvijai.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu