Arī IeM darbinieku izdienas pensiju samazinājums neatbilst Satversmei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satversmes tiesa līdzīgi kā vecuma pensiju samazināšanas lietā atzinusi, ka Iekšlietu ministrijas sistēmas darbinieku izdienas pensiju samazinājušana neatbilst Latvijas Satversmei.

Apstrīdētā norma noteic: «No 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim izdienas pensijas saņēmējam, kurš 2009.gada 1.jūlijā ir obligāti sociāli apdrošinātā persona (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais), izdienas pensiju pārrēķina un samazina par 70% no aprēķinātā izdienas pensijas apmēra. Izdienas pensijas apmērs atjaunojams ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā zaudēts obligāti sociāli apdrošinātās personas statuss.»  

Lieta ierosināta pēc Ulda Mugareviča konstitucionālās sūdzības, kurā tika norādīts, ka apstrīdētā norma neatbilstot no Satversmes 1.panta izrietošajam tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam, kā arī Satversmes 109.pantam, kas noteic, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Satversmes tiesa norādīja, ka izdienas pensija ir papildu sociālā garantija personām, kuras valsts interesēs īpašos apstākļos pildījušas noteiktas funkcijas. Tiesa atzina, ka apstākļos, kad iekšlietu sistēmā dienošo personu atalgojums tiek būtiski samazināts, būtu pieļaujams arī saprātīgs izdienas pensiju apmēra samazinājums. Tomēr šobrīd paredzētais samazinājums ir ļoti būtisks – vairāk nekā divu trešdaļu apmērā, turklāt netiek ņemts vērā, cik lielus ienākumus persona gūst kā sociāli apdrošinātā persona.

Tādēļ tiesa atzina, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 1.pantam, proti, tiesiskās paļāvības principam un samērīguma principam, kā arī Satversmes 109.pantam.

Tiesa noteica, ka ieturējumi no pensijām ir jāizbeidz ne vēlāk kā no šā gada 1.jūnija, bet neizmaksātā pensijas daļa ir jāatmaksā pensionāriem ne vēlāk kā līdz 2015.gada 1.jūlijam.

http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/spriedums_2009_76.htm

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu