Britu tūristu antireklāma: meitiņa aiztaisa ausis, kad dzird vārdu Latvija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Pērn Deivids tika «izrauts» no ģimenes un pavadīja 10 nedēļas Latvijas cietumā pēc uzbrukuma policistam. Deividam un viņa draugam Metjū maijā jāierodas Latvijā, lai noslēgtu lietu, kas pamatīgi ieilgusi, raksta «Thisisderbyshire.co.uk». Emocionālajā rakstā ar nosaukumu «Kādēļ Latvijas murgs nav beidzies?» atspoguļots Deivida un viņa dzīvesbiedres skats uz notikušo — Deivida piedzīvojumiem Rīgā un apsūdzībām par Pašvaldības policista piekaušanu.

Trīs gadus vecā Lola ļoti vēlas, lai tētis beidzot atgrieztos mājās. «Šī lieta velkas jau ilgāk nekā ceturtdaļu no Lolas dzīves. Kad mūs rādīja ziņās, centāmies darīt visu, lai viņa to neredz un tas viņu neskumdina,» sacīja attaisnotais britu tūrists Deivids.

«Neskatoties uz to, ka viņa vēl ir mazs bērns, viņa ir ļoti attapīga. Nešaubos, ka viņa saprot, kam mēs esam gājuši cauri. Kad viņa dzird vārdu «Latvija», viņa ar rokām aiztaisa ausis».

Deivida dzīvesbiedre Reičela (24) sacīja: «Kamēr Deivs bija cietumā, es pārcēlos pie mammas un tēva. Mana mamma labi saprotas ar Lolu. Es vēlējos, lai meitai apkārt ir cilvēki».

«Sākumā mazā modās katru nakti un raudāja, jo vēlējās, lai tētis viņai iedod buču. Viņa brīnījās, kur tētis palicis. Viņa jautāja, kad viņš atgriezīsies, bet mums visu laiku nācās atbildēt, ka drīz. Nebija nekā cita, ko viņai teikt».

Latvijas policista piekaušanas lietā attaisnotie britu tūristi Metjū Neils un Deivids Birkinšovs ieradušies Latvijā 25.martā uz tiesas sēdi, kur tika izskatīta prokuratūras un cietušā apelācija sākotnējam tiesas spriedumam. Pēc 11 stundām lietas izskatīšana pārtraukta un nu viņiem atkal maijā būs jāapmeklē Latvijas atkārtoti.

Jau vēstīts, ka Rīgas Centra rajona tiesa 2009.gada oktobrī Neilu un Birkinšovu attaisnoja viņiem izvirzītajās apsūdzībās par Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieka piekaušanu. Taču novembrī spriedumu apstrīdēja prokurore Ieva Garanča, kā arī cietušā policista advokāts Aldis Liepiņš, vēstīja aģentūra LETA.

Apelācijas sūdzības iesniedzējs skaidrojis, ka cietusī puse vēlas panākt, lai apsūdzētie tiek notiesāti, jo pirmās instances tiesai neesot bijis pamata taisīt attaisnojošu spriedumu. Paši attaisnotie briti sev labvēlīgo spriedumu nebija pārsūdzējuši.

Jau iepriekš britu laikraksts «Derby Telegraph» savā rakstā pauda sašutumu, ka abiem attaisnotajiem britiem jādodas uz atkārtotu tiesas sēdi, kaut arī viņi tika attaisnoti visās izvirzītajās apsūdzībās.

Prokurore Garanča abus britus bija lūgusi atzīt par vainīgiem un sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu. 35 gadus veco Neilu valsts apsūdzības uzturētāja bija lūgusi sodīt ar trīs gadu nosacītu brīvības atņemšanu, piemērojot tikpat ilgu pārbaudes laiku, bet 33 gadus vecajam Birkinšovam Garanča bija prasījusi piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Tomēr tiesa uzskatīja, ka apsūdzēto vaina policista piekaušanā nav pierādīta, un viņi tika attaisnoti. Pirmās instances tiesa nolēma arī atcelt abiem apsūdzētajiem piemērotos drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā un aizliegumu izbraukt no valsts. Cietušā pašvaldības policista pieteikums par viņam nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu tika atstāts bez izskatīšanas.

Abi apsūdzētie Lielbritānijas pilsoņi noliedza savu vainu viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, bet 1967.gadā dzimušais cietušais pašvaldības policists no apsūdzētajiem vēlējās piedzīt 1560 latus lielu mantisko zaudējumu kompensāciju un 30 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju. Cietušais pieteikumā tiesai skaidroja, ka ar apsūdzēto darbībām viņam publiskā veidā tikušas nodarītas morālas ciešanas un pazemojums. Turklāt cietušajam ilgāku laiku arī bijis jāārstējas, kā dēļ viņš nav spējis strādāt un saņemt atalgojumu.

Kā tiesā liecināja cietušais policists, 2008.gada 13.jūnijā viņš strādājis no plkst.10 līdz plkst.22. Ap plkst.20 kārtībsargs atradies Vecrīgā, Līvu laukumā, pie RPP informatīvā autobusiņa, kad policistam klāt pienākusi kāda nepazīstama persona, lūdzot izšķirt kautiņu, kas izcēlies pie netālu esošā bāra «Melnais kaķis».

Pašvaldības policists devies uz konflikta vietu, kur redzējis vairākus iekarsušus cilvēkus, no kuriem daži savstarpēji fiziski konfliktējuši. Cietušais lūdzis viņus pārtraukt konfliktu un izklīst, taču viņa aicinājums ignorēts un policistam uzbrukts.

Atrodoties pie kluba «Melnais kaķis», cietušais saņēmis vairākus sitienus pa seju un galvu no Neila un Birkinšova. Policists nogāzts zemē un spārdīts ar kājām. Rezultātā kārtības sargam ar divu garāmgājēju palīdzību vienu no agresīvajiem britiem - Birkinšovu - uz vietas izdevies aizturēt, otrs brits aizbēdzis, bet viņš aizturēts pēc tam.

Liecinieki, kuri no Lielbritānijas bija ieradušies Rīgā kopā ar apsūdzētajiem, notikušo gan atcerējās citādi.

Kā tiesā pastāstīja liecinieks - viens no apsūdzēto paziņām -, viņi vairāku cilvēku kompānijā ieradušies Rīgā nosvinēt vecpuišu ballīti. 13.jūnija vakarā liecinieks, būdams tikko ieturējis maltīti Vecrīgas restorānā «McDonald's», pamanījis, ka viņa ceļojuma biedru Neilu pie Līvu laukuma sagrābis policists. Liecinieks pieskrējis klāt un vaicājis kārtībsargam, kāpēc viņš tā rīkojas, taču policists neesot atbildējis, bet turpinājis cīkstēties ar Neilu, kamēr nokritis zemē, raudams aizturamo personu sev līdzi. Tikmēr Neils no policista atbrīvojies un abi briti atstājuši notikuma vietu. Neils iekāpis taksometrā un aizbraucis, bet liecinieks palicis Vecrīgā.

Cits liecinieks, kurš arī pērn bija atbraucis uz Rīgu kopā ar apsūdzētajiem, pastāstīja, ka 13.jūnija vakarā redzējis, kā policists mēģina aizturēt Neilu. Kārtībsargs esot viņam sitis. Pēc dažām minūtēm policistam esot aizķērusies kāja un viņš nokritis. Tikmēr apkārt konflikta vietai sapulcējušies vairāki cilvēki, no kuriem viens iesitis zemē gulošajam policistam, taču sitējs neesot bijis Neils, apgalvoja liecinieks, piebilstot, ka nav redzējis konflikta sākumu un nezinot, kāpēc vispār tas izcēlies.

Vēl kāds cits liecinieks no Lielbritānijas tiesā stāstīja, ka 13.jūnija vakarā sēdējis bārā «Melnais kaķis» un malkojis dzērienus kopā ar draugiem un paziņām. Pēkšņi patīkamā gaisotne esot kļuvusi izteikti saspringta un apsargi palūguši visus bāra apmeklētājus nekavējoties atstāt iekštelpas, ko briti arī darījuši. Ceļā uz izeju liecinieks sācis sarunu ar kādu bāra darbinieku, kurš viņam pateicis, ka briti šajā atpūtas vietā netiekot gaidīti ar prieku. Pēc tam liecinieks pamanījis, ka ārpusē apsardzes darbinieki iekausta viņa paziņu Birkinšovu, iesitot viņam ar kāju pa galvu un nogāžot britu zemē. Pēc neilga brīža tai vietā esot ieradies policists, bet liecinieks bāru atstājis, jo redzētais viņu ļoti sabiedējis.

Pēc incidenta abi briti pameta Latviju, bet vietējā miertiesa pērn jūlijā piekrita viņu izdošanai un abus Lielbritānijas pilsoņus 2009.gada augusta sākumā izdeva Latvijai.

Cietumā Neils un Birkinšovs pavadīja apmēram desmit nedēļas, līdz pērn 7.oktobrī viņiem tika mainīts drošības līdzeklis, atbrīvojot no apcietinājuma, bet 16.oktobrī tiesa viņus attaisnoja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu