Labklājība nav galvenā motivācija jaundzimušo pamešanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Labklājības trūkums nav vienīgais un svarīgākais iemesls, kādēļ mātes atsakās no saviem jaundzimušajiem un ļauj viņiem nomirt, komentējot pēdējā laika notikumus, kad mēneša laikā ir atrasti miruši trīs jaundzimušie, uzsver Krīzes grūtniecības centra pārstāve Judīte Briede-Jureviča.

Viņa uzskata, ka bieži vien sievietēm vienkārši nav līdzās cilvēka, kurš viņas grūtībās varētu atbalstīt.

Gadījumi, kad mātes pamet nomiršanai savus jaundzimušos bērnus, ir bijuši vienmēr, taču ne vienmēr esot publiskoti, jo atsevišķa statistika par šādiem gadījumiem netiek veikta, skaidro Briede-Jureviča.

Pēc viņas sacītā, liela nozīme esot arī audzināšanai un tam, kāda ir bijusi bērna mātes ģimene.

«Māmiņu kluba» vadītāja Sandija Salaka arī ir vienisprātis, ka tad, ja sievietei līdzās ir vīrs vai draugs, tad tādas lietas parasti nenotiekot, neskatoties pat uz labklājības trūkumu.

Viņa uzskata, ka nereti šādus lēmumus sievietes pieņem pēcdzemdību depresijas rezultātā.

Nereti šī depresija var būt saistīta arī ar materiālām grūtībām, piemēram, patlaban vientuļajām mātēm nav iespējams saņemt pabalstu, ja viņas strādā, līdz ar to viņām nav pietiekamu materiālo līdzekļu, lai savus bērnus uzturētu. Šie apstākļi viņas neattaisno, taču iespaido viņu lēmumu, kas tiek izdarīts krīzes situācijā.

Problēma Latvijā esot arī tā, ka grūtnieces netiekot novērotas. Par to, ka sieviete ir stāvokli, uzzina tikai tad, kad viņa pati aiziet pie ārsta.

Briede-Jureviča arī uzskata, ka pozitīva iniciatīva ir glābējsilīšu izveidošana. Daļēji, iespējams, tas veicina bezatbildību, bet, no otras puses, mazinās noziegumus pret bērna dzīvību, uzskata Krīzes grūtniecības centra pārstāve.

Jau ziņots, ka šodien Kuldīgas novada Vārmes pagastā pie ceļa Kuldīga-Saldus zem egļu zariem atrasts zīdaiņa līķis.

Mirušā zēna ķermenis bijis ietīts dvielī un ielikts polietilēna maisiņā, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa priekšnieks Gints Mežiņš.

Par konstatēto faktu uzsākts kriminālprocess, nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze.

Ka pastāstīja Mežiņš, zīdaiņa mirstīgās atliekas atrastas sakopšanas talkas laikā. Mirušā zēna ķermenis jau ir sadalīšanās stadijā, tāpēc pēc sākotnējās apskates neesot iespējams noteikt nekādas iespējamās vardarbības pazīmes. To, vai zēns jau piedzimis nedzīvs, vai arī viņa nāve iestājusies pēc dzimšanas, pārbaudīs ekspertīzē. Zīdainis varētu būt miris aptuveni pirms mēneša, informēja Mežiņš. Pašlaik policijai nav zināms, kas varētu būt mirušā bērna vecāki. Palīdzēt izmeklēšanā var, zvanot pa tālruni 63374401, 6337407 vai 02.

Šomēnes šis ir jau trešais gadījums, kad Latvijā atrasts kāds zīdaiņa līķis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu