Maksāt kredītu vai pabarot bērnus?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Jevgēņija un Aleksandrs audzina piecus un četrus gadus vecas meitiņas, kuras jau kādu laiku finansiālo apsvērumu dēļ neapmeklē bērnudārzu. Abi vecāki pašreiz ir darba meklējumos, viņi turpina apzināt ikvienu brīvo darba vakanci, lai uzlabotu ģimenes stāvokli un spētu pēc laika nodrošināt meitām skolas gaitas. «Diemžēl vēl arvien gaisma tuneļa galā nav saskatāma,» ar rūgtumu balsī saka Jevgēņija. 

Aleksandrs, kurš iepriekš strādāja auto mazgātavā, bez darba ir kopš decembra. «Krīzes iespaidā, samazinoties iedzīvotāju ienākumiem, cilvēki mazāk sāka izmantot auto mazgātavas pakalpojumus, kam sekoja štatu samazināšana. Vīrs šajā darba vietā strādāja visīsāko laika posmu, tādēļ lēmums samazināt darbinieku skaitu kā pirmo skāra tieši viņu,» stāsta Jevgeņija. Nepietiekamais darba stāžs bijis iemesls arī tam, kādēļ Aleksandrs nesaņem bezdarbnieku pabalstu.

Arī Jevgēņija jau kādu laiku šo pabalstu nesaņem, tādēļ līdztekus darba meklējumiem vērsusies pēc palīdzības pašvaldībā. Novērtējusi ģimenes neapskaužamo situāciju, pašvaldība papildus 16 latu bērnu naudai piešķīrusi vēl 63 latu ikmēneša pabalstu. Šis atbalsts beigsies jau šomēnes, kas nozīmē vēl lielāku jau tā niecīgo ienākumu samazināšanos, - martā Jevgēņijai beidzās arī Nodarbinātības valsts aģentūras nodrošinātais sešu mēnešu darbs pašvaldībā ar 100 latu stipendiju. 

Tomēr tas nav viss – pār ģimeni gulstas arī kredītu parāda nasta. ««Treknajos gados» kredītā nopirkām televizoru, gultu un citas sadzīvei nepieciešamas preces, tādēļ mums ik mēnesi būtu jāveic 60 latu maksājums. Banka bija pretimnākoša un piedāvāja segt tikai procentu maksājumus, tomēr arī tas mums ir pārāk liels slogs. Palikt kādam parādā ir ļoti nepatīkami, un es saprotu, ka, neatmaksājot bankai naudu, varu «iekulties» vēl lielākās nepatikšanās. Tomēr, ja ir jāizvēlas, vai nomaksāt kredītu vai pabarot bērnus, es tomēr izvēlos otro,» situāciju skaidro divu meitu mamma.

Jevgēņijas un Aleksandra ģimene zina, kāda ir sajūta - dzīvot ar pustukšiem vēderiem. Tādēļ projekta «Paēdušai Latvijai» ietvaros saņemtā pārtikas paka viņiem bijis ļoti liels atbalsts. «Zinu, ka Latvijā krīzes ietekmē līdzīgā situācijā ir nonākušas ļoti daudzas ģimenes. Tagad, kad esam paši saņēmuši palīdzību no šī projekta, vēlos iedrošināt arī citus mest pie malas lepnumu un lūgt projekta palīdzību, jo ir tikai laba sajūta, ja vakarā vari doties gulēt ar nekurkstošu vēderu,» ieguvumus, ko ģimene ir saņēmusi no «Paēdušai Latvijai», atklāj Jevgēņija.

www.paedusailatvijai.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu