Neļauj strādāt invaliditātes dēļ

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Plūme/LETA

Kā jūs justos, ja jums acīs skatoties melotu, ka brīvu darba vietu nav, lai arī labi zināms, ka ir? Jolanta, kurai jau no bērnības ir otrās grupas invaliditāte ar redzami deformētu gaitu un kustību traucējumiem, zina, kas šī ir par sajūtu, jo viņai tā gadās bieži. Bet kā lai uztur četru cilvēku ģimeni, ja nav darba?

Arī vīra Ģirta stāsts ir līdzīgs daudzu citu ģimeņu situācijai – darba devējam bankrotējot, jau vairāk nekā gadu jādzīvo bez regulāriem ienākumiem. Savukārt Jolanta iepriekšējo darbu telemārketingā zaudēja, saasinoties slimībai. Atgriežoties pēc slimnīcā pavadītajām nedēļām, viņu palūdza aiziet. «Ir ļoti sāpīgi un nežēlīgi zināt, ka neesi nevienam vajadzīgs pat tad, kad izmisīgi gribi strādāt. Es nevaru darīt kuru katru darbu, jo fiziskas kustības ir grūti izpildāmas,» skumji atzīst Jolanta, piebilstot, ka Ventspilī, kur ģimene dzīvo, viņiem abiem darba vietu nav, bet braukāt uz tuvākajām pilsētām viņi nevar atļauties finansiālās situācijas dēļ.

Tā nu apvienojot invaliditātes un bērnu pabalstus, kā arī mirušā tēva pensiju, kas Jolantai pienākas viņas invaliditātes dēļ, ģimenei mēnesī nākas iztikt ar aptuveni 200 latu. Šī nauda pārsvarā tiek izlietota dzīvokļa kredīta un ikmēneša rēķinu apmaksai, kā arī sešus gadus vecās Lindas bērnudārzam. Diemžēl nu jau trīs mēnešus Linda neapmeklē mūzikas skolas nodarbības, no kurām, taupības nolūkos, nācies atteikties. Gadu un sešus mēnešus vecais Edvīns ir rindā, lai varētu tikt bērnudārzā, taču, ja finansiālā situācija nemainīsies, tas varētu arī nenotikt, un dēlēnu mājās pieskatīs tētis.

Jolanta ar Ģirtu vērsušies pēc palīdzības, lūdzot maznodrošinātas ģimenes statusu, kas kaut vai nedaudz būtu atvieglojis dzīvošanu, taču tas netika piešķirts kredīta dēļ. «Tagad sanāk pilnīgi absurda situācija, kad bieži vien jātērē vairāk, nekā saņemam. Kā lai samaksā, ja naudas nav? Reizēm Ģirtam izdodas atrast īslaicīgu gadījuma darbiņu, tad atļaujamies bērniem nopirkt kādu saldumu, jo ir patiešām grūti dzirdēt no viņiem: «Mammu, kāpēc mums nav naudiņas saldumiem?»,» stāsta Jolanta.

www.paedusailatvijai.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu