Rīdziniekiem šovasar ievērojami pieaugs siltumenerģijas tarifi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīdziniekiem šovasar ievērojami - par gandrīz trešo daļu - pieaugs AS «Rīgas siltums» (RS) siltumenerģijas tarifs.

Siltumenerģijas tarifs noteikts, pamatojoties uz AS «Latvijas Gāze» (LG) publicēto paziņojumu laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» par dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem.

Pēc pakāpeniskas tarifu samazināšanās pagājušā gada vidū no novembra līdz šā gada martam siltumenerģijas tarifs saglabājās nemainīgs - 29,24 lati par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Aprīlī tarifs tika paaugstināts līdz 34,69 latiem par megavatstundu jeb par 18,6%.

Kā liecina LG paziņojums, no šā gada 1.maija norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju Rīgā tiks piemērots tarifs 36,05 lati par megavatstundu bez PVN. Tas ir par 23,3% vairāk nekā martā un par 5,2% vairāk nekā aprīlī.

LG prognozes liecina, ka jūnijā RS tarifs varētu sasniegt 38,09 latus par megavatstundu bez PVN, kas ir par 30,3% vairāk nekā martā un par 9,8% vairāk nekā aprīlī. Savukārt jūlijā RS tarifs varētu jau sasniegt 38,77 latus par megavatstundu bez PVN, kas ir par 32,6% vairāk nekā martā un par 11,8% vairāk nekā aprīlī.

No jūlija iespējams papildu tarifa pieaugums saistībā ar akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei. Kā aģentūrai LETA atzina RS Informācijas daļas vadītāja Linda Rence, akcīzes nodokļa piemērošana RS siltumenerģijas tarifu varētu palielināt vēl par 7%.

«Diemžēl gaidāms tarifu pieaugums. Tomēr cerams, ka vasarā rīdzinieki to tik ļoti neizjutīs, jo siltumenerģija tiek izmantota tikai karstā ūdens uzsildīšanai,» sacīja Rence.

Ekspertu prognozes gan liecinot, ka uz apkures sezonas sākumu dabasgāzes cenas varētu kristies, piebilda RS pārstāve.

Kā ziņots, 2008.gada nogalē siltumenerģijas tarifs sasniedza 45,57 latus par megavatstundu.

Siltumenerģijas patēriņa dēļ iedzīvotājiem rēķini var atšķirties. Siltuma patēriņu ietekmē mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji - mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī pēc apsaimniekotāju pieprasījuma noregulētais režīms modernajos individuālajos siltummezglos, norādīja Rence.

Apkures izmaksas ir zemākas līdz pat 50% mājās, kurās veikti energotaupīšanas pasākumi.

RS pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada septembrim, strādājusi ar 4,99 miljonu latu lielu peļņu, kas ir par 1,29 miljoniem latu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pašvaldība iecerējusi pārņemt kontroli «Rīgas siltumā», vienojoties ar mazo akcionāru - enerģētikas kompāniju «Dalkia». Pašvaldībai pieder 49% «Rīgas siltuma» akciju, bet «Dalkia» - 2%. Vēl 48,995% akciju pieder Latvijas valstij, kuras intereses pārstāv Ekonomikas ministrija, bet valsts enerģētikas kompānijai «Latvenergo» - 0,005%.

RS ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi. 77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. RS siltumenerģiju piegādā aptuveni 7500 ēkām.

Žurnāla «Kapitāls», «IBS Prudentia» un «NASDAQ OMX Riga» 2009.gada pētījumā «101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums» RS ar uzņēmuma vērtību 93,37 miljoni latu ierindojas 20.vietā, bet 2008.gada pētījumā RS ar uzņēmuma vērtību 52,66 miljoni latu ierindojās 39.vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu