Tīģerēns Klifs Grants nosvinējis viena gada jubileju (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzimušais Amūras tīģeris Klifs Grants vakar nosvinējis viena gada jubileju.

Kā aģentūrai pastāstīja Zooloģiskā dārza Informācijas un Izglītības nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns,

Klifs Grants dzimšanas dienā juties labi un patlaban izskatās, ka tīģerēns savu ķepu būs saārstējis,

tādēļ ir cerība, ka turpmāk ar tīģerēna veselību viss būs kārtībā.

Lai arī Klifam Grantam ir tikai viens gads, viņš

sver jau ap 100 kilogramiem

un nemaz vairs neatgādina mazu tīģerēnu, taču viņš joprojām tiek uzskatīts par mazu pusaudzi. Amūras tīģeru vīriešu kārtas pārstāvji savu dzimumgatavību sasniedz trīs līdz četru gadu vecumā, savukārt tīģeru meitenes par pieaugušām tiek uzskatītas no trīs gadu vecuma.

Līdz Klifs Grants kļūs par pieaugušu tīģeri, vēl daži gadi jāpagaida, tādēļ patlaban viņš izbauda savu jaunību, mazliet vēl paspēlējoties un laiskojoties āra aplokā. Rīgas Zooloģiskā dārza apmeklētāji Klifu Grantu var novērot, kad viņš pastaigājas āra aplokā, bet bieži vien tīģeri izvēlas labāk nosnausties ēnā. Kad tīģeris gulšņā kādā ēnainā vietā, viņš ir labi noslēpies, tādēļ bieži vien apmeklētājiem šķiet, ka āra aplokā nav neviena tīģera.

Rīgas Zooloģiskais dārzs Rīgas svētku laikā organizēs jau tradicionālās «Svītrainās dienas», kad šoreiz vairāk uzmanības tiks veltīts arī jubilāram Klifam Grantam.

Savā pirmajā dzīves gadā Klifs Grants pirmajās dzīves dienās gūto traumu dēļ piedzīvojis veselības problēmas

2011.gada 30.jūlijā dzimušais tīģerēns Klifs Grants sava aizkustinošā dzīvesstāsta dēļ ir kļuvis par populārāko dzīvnieku Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Amūras tīģerēns nelaimīgas sagadīšanās dēļ trešajā dzīves dienā nokļuva dzīvnieku kopēju un vetārstu aprūpē. Tīģerēns pārdzīvoja vairākas veselības stāvokļa krīzes. Pirmos dzīves mēnešus nebija pārliecības par mazuļa dzīvotspēju, tādēļ tika noklusēts fakts, ka zoodārzā vasarā dzimuši tīģeri.

Pirmo reizi par tīģerēna likteni apmeklētāji uzzināja 2011.gada 14.decembrī. Pateicoties «Lattelecom» atbalstam, Klifa Granta gaitas bija vērojamas arī interneta tiešraidē. Tīģerēna regulārās pastaigas kopā ar rotaļu biedru kucēnu Pradu priecēja ikvienu un Tīģeru mītne kļuva par populārāko vietu zoodārzā.

Taču janvāra vidū Klifs Grants pazuda no apmeklētāju redzesloka, jo 10.janvārī tīģerēns rotaļu laikā guva patoloģisku labās pakaļkājas augšstilba lūzumu. Pārcietis divas operācijas, tīģerēns visu šo laiku veseļojās un pieņēmās spēkā. Lai veicinātu atlabšanu un kaulu dzīšanu, tīģerēns tika bagātīgi lutināts ar liellopu gaļas mīkstumu, trušiem un paipalām. Lai sekmētu kalcija uzsūkšanos un stiprinātu kaulu sistēmu, barība tika papildināta ar vitamīnu un minerālvielu kompleksu.

Tīģerēns ir Zooloģiskajā dārzā mītošo Amūras tīģeru Katrīnas un Vasjas mazulis

Jau vēstīts, ka šā gada martā mira tīģeris Vasja, kurš bija dzimis Banhemas zooloģiskajā dārzā Anglijā 2008.gadā 17.oktobrī, Rīgā nonāca 2010.gada maija sākumā, bet pirmo reizi Rīgas Zooloģiskā dārza āra aplokā viņš tika izlaists 16.jūnijā.

Patlaban Rīgas Zooloģiskajā dārzā mitinās trīs Amūras tīģeri - Rīgas Zooloģiskajā dārzā 1997.gadā 12.jūnijā dzimusī Astra, 2007.gadā Maskavas zooloģiskajā dārzā dzimusī Katrīna un Rīgā dzimušais Klifs Grants.

Amūras tīģeri ir iekļauti Sarkanajā grāmatā

Tīģeriem ir dažādas pasugas atkarībā no tā, kurā reģionā tie mitinās. Rīgas zoodārzā mitinās Amūras tīģeris, kura dzimtene ir vistālāk uz ziemeļiem. Brīvā dabā, tāpat kā nebrīvē, ir aptuveni 500 Amūras tīģeri. Ievērojot to, ka šo dzīvnieku skaits ir tik minimāls, zoodārziem ir rūpīgi jāstrādā un jāseko līdzi, kurus tīģerus pārot, lai nebūtu tuvas radnieciskas krustošanas, kā rezultātā pēcnācēji kļūst nepilnvērtīgāki un slimīgāki. Ir izveidota Starptautiska ciltsgrāmata, kurā ir saskaitīti visi zoodārzos mītošie tīģeri. Pateicoties šai grāmatai, ir zināmi katra tīģera priekšteči, līdz ar to ir iespējams veiksmīgāk izskaitļot, no kuriem tīģeriem veidot pāri jaunu mazuļu radīšanai.

Lielkalns vēstīja, ka Rīgas Zoodārzs turpina Vasjas vietā meklēt jaunu tīģeri, lai varētu veidot pāri ar Rīgā mītošo tīģeru māti Katrīnu, kura ir jauna, un vērtību rangā viņa ir ļoti augstā vietā. Šādu ļoti vērtīgu ģenētisko materiālu ir grēks laist postā, tādēļ tiek meklēts jauns Amūras tīģeru tēviņš.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu